Béremelés nélkül elvérzik a kereskedelem

Rendezni kell a jövedelmeket és a létszámhiányt, a szabad vasárnapnál többet ér a százszázalékos pótlék.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 28. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem megoldás az alacsony bérszínvonalra a kormány által tervezett és a munkáltatók által üdvözölt járulékcsökkentés, ezért több mint 10 százalékos béremelésre van szükség 2017. január 1-jével – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke. Sáling József a szervezet országos értekezlete után kifejtette: a kereskedelem napjainkban az egyik legsúlyosabb válságát éli mind a munkabéreket, mind pedig az ágazatban foglalkoztatottak létszámát tekintve. Követelik a hazai bérek európai viszonylatú fokozatos felzárkóztatását, ennek érdekében legyen olyan minimálbér Magyarországon, melynek nettó értéke 2018. január 1-jétől eléri a létminimum szintjét, továbbá legyen olyan garantált bérminimum, amely megoldást jelenthet a szakképzett munkaerő hiányára. Ehhez szükséges első lépésként a jövő évi emelés, a járulékcsökkentés ugyanis szerény mértékű, és nem is eredményez automatikus bérnövekedést. A szakszervezet elnöke szerint sokkal fontosabb és hatékonyabb lenne a személyi jövedelemadó csökkentése. Bár a nagyobb cégek 10-12 százalékkal is emeltek az idei évre, országos átlagban az alacsonyabb vidéki jövedelmek miatt csak 7-8 százalékkal nőttek a fizetések a kereskedelemben. Sáling József előrebocsátotta: ha a központi, illetve ágazati bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a vállalatok szintjén kell lefolytatniuk a bérvitákat.

A vasárnapi munkavégzés felülvizsgálata kapcsán a KDNP javaslata az, hogy havonta ne egy, hanem két pihenőnap essen mindenképp vasárnapra. A kormány egyelőre elzárkózik ettől a változtatástól. Sáling József rávilágított: még ha ez nem jelent is pluszpihenőnapot, úgy is nehézkes a munkaszervezés, ha diákokkal és közmunkásokkal próbálják feltölteni az állományt. Szerinte a szabad vasárnap akkor igazán hasznos, ha egybefüggne a szombat vagy a hétfő kiadásával. A KASZ akkor lenne elégedett, ha a vasárnapi pótlék nem 50, hanem 100 százalékos lenne. A dolgozók 70-80 százaléka ugyanis bruttó 129 ezer forintos szakmunkás-minimálbért kap, aminek a nettója 85 ezer forint. Ezt leosztva a munkanapok számával érthető: 2 ezer forint pluszpénzért nem szívesen áldozzák fel a vasárnapjukat az emberek.

A tervezett nagypénteki munkaszünettel kapcsolatban Sáling József megállapította: rengeteg gondot okozhat a logisztikában, az árufeltöltésben. Úgy látja, ha már gesztust szeretne gyakorolni a kormány a kereskedelemmel szemben, akkor szenteste napján és szilveszterkor is délben zárjanak be a boltok, ne délután kettőkor.

A kafetériában azzal együtt is megtartaná az idei szintet jövőre a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, hogy megszűnik a közkedvelt Erzsébet-utalvány. Pedig az ágazatban a legtöbb helyen eddig ebben a formában adták a béren kívüli juttatást, igaz, nem többet havi 5-6 ezer forintnál. Kevés helyen fordul elő, hogy ez a tétel meghaladná havonta a 10 ezer forintot. Sáling József szerint a kafetéria megőrzésének valójában nincs technikai akadálya, hiszen 100 ezer forintig készpénzben is kifizethető, de a cégek még nem döntöttek, hogy így adják oda, vagy beépítsék a bérbe.

„Az ágazatban kialakult munkaerőgondok súlyosbodása már az üzletek működőképességét veszélyezteti – húzta alá Sáling József. – A boltokból nemcsak a szakképzett vagy tapasztalt munkaerő hiányzik, hanem sokszor senkit sem tudunk felvenni, mert nincs jelentkező, vagy csak alkalmatlan emberek próbálkoznak. A megmaradó dolgozókra egyre nagyobb teher és nyomás hárul. Sokszor látnak el több munkakört a kollégák, túl sok a kifizetetlen túlóra, a kiadatlan szabadság, kevés a pihenőnap, nincs magánélet, sőt olykor még betegszabadságra is nehéz elmenni” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.