Vitatott a nagypénteki szabadnap

A munkáltatók ellenzik az újabb munkaszüneti napot.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 22. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmond a gazdasági racionalitásnak, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap legyen – mondta lapunknak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc kifejtette: szerencsésebb lett volna, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem a református egyház zsinatán vezeti elő az ötletet, hanem egyeztet a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal. Megjegyezte, hogy nemcsak elvenni, adni is okosan kell. A VOSZ főtitkára szerint az igaz, hogy Németországban, Ausztriá­ban, Olaszországban vagy Portugáliában jelenleg sem dolgoznak ezen a napon, de Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban vagy Luxemburg­ban igen, ebben a kérdésben minden ország helyzetét a saját lehetőségeihez mérten kell objektíven megítélni.

Dávid Ferenc úgy látja, több tíz milliárd forintos termelési-szolgáltatási kiesést okoz, ha 10-ről 11-re emelik a fizetett munkaszüneti napok számát. Problémát okozhat a nagypénteki váltás a munkaszervezésben, a szabadságok amúgy is nehézkes kiadásában, de az adóbevételi szempontok, a pénzintézetek és a közhivatalok zárva tartása mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

A főtitkár szerint a magyar emberek nem a plusz szabadnapokban, hanem a béremelésben érdekeltek, de ha százezrek tüntetnének plusz egy munkaszüneti napért a Kossuth téren, akkor is logikusabb lenne a szentestét, december 24-ét választani.

– A kiskereskedelemben különösen furcsa helyzetet teremt a nagypéntek tervezett kiadása

– mondta Dávid: a pia­ci verseny miatt nehezen képzelhető el, hogy az egységek négy napig zárva tartsanak, így szó sem lehet a dolgozók meghosszabbított húsvéti pihenéséről. Ehelyett a legtöbben az ünnepekkor csütörtökön nyitva lesznek, pénteken zárva, szombaton megint nyitva, vasárnap és hétfőn pedig ismét zárva. Mindez jókora felfordulást okoz az árufeltöltésben, a logisztikában és egyáltalán a munkaszervezésben – miközben a vallási, ideológiai megközelítés elsorvad. Biztos abban is, hogy a kormányfő szavait rövidesen elfogadott törvény követi, s ahogy az elbukott vasárnapi boltzár ügyében, úgy a piaci szereplőket most sem kérdezte meg senki. Dávid Ferenc szerint félő, hogy elindul egy olyan, szakmailag, gazdaságilag irracionális folyamat, amely során előbb-utóbb Nagyboldogasszony ünnepe vagy a vízkereszt is piros betűs ünnep lesz, a termelékenység növelése pedig háttérbe szorul.

A VOSZ-szal egy hullámhosszon van a kérdésben a Futó Péter vezette Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). A magyar gazdaságra és a vállalkozásokra – a szövetség olvasatában – nagy nyomás hárul a nemzetközi versenytársak részéről: egy plusz munkaszüneti nap csökkenti a GDP-t, becslések szerint mintegy 0,3–0,4 százalékkal. Az időzítés pedig a lehető legrosszabb a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint az egyre általánosabbá és súlyosabbá váló munkaerőhiány miatt, hiszen így az éves munkaidőalap mintegy fél százalékkal csökken.

– Nagyszombaton biztosan hosszabbak lesznek a sorok, a háziasszonyok egy része bosszankodhat, de a kérdéssel csak azután foglalkozunk érdemben, ha már látunk egy jogszabálytervezetet

– fogalmazott lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kiemelte: a nyitva tartást a kereskedelmi törvény és a munka törvénykönyve is befolyásolja, de a munkaszüneti napok közé ékelődő közbenső napokra a gyakorlatban az a jellemző, hogy az élelmiszerboltok kinyitnak, az iparcikkek terén viszont vegyes a kép. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint lesznek kereskedelmi cégek, amelyeket előnyösen, és olyanok is, amelyeket hátrányosan érint a plusz munkaszüneti nap.

Csóválják a fejüket a kereskedelemben fajsúlyos üzletláncok, de nyíltan nem szegülnek szembe a kormányfővel. A Spar lapunk érdeklődésre arról tájékoztatott, hogy egy-egy ünnepnapot minden esetben jelentős felkészülés előz meg mind logisztikai szempontból, mind az áruházi munkaszervezés szintjén. Az üzletlánc hangsúlyozta: áruellátási szempontból nehézséget okoz majd a tervezett új ünnepnap. A Lidl azt közölte, hogy a vállalat a munkafolyamatokat a mindenkori szabályozásnak megfelelően alakítja. A G’Roby a változást tudomásul veszi, jogkövető vállalkozásként azon dolgozik, hogy minden hatályos előírás mellett a vásárlók igényeinek is megfeleljen.

Az eddigi 10 magyarországi munkaszüneti naphoz képest a szomszédos országok közül Szerbiában 7, Ukrajnában 8 szabadnap van egy évben, Romániában ez a szám 11, Horvátországban 12, Szlovéniában 13, Ausztriában 14, Szlovákiában pedig 15. Hazánk legfőbb kereskedelmi partnerénél, Németországban évente 11 munkaszüneti napot tartanak számon, akárcsak Olaszországban és Franciaországban. A magyarországi kereskedelmi szektorban dolgozók aligha fognak örülni a plusz egy napnak, ha a szombati nyitva tartás derékba töri a hosszú hétvégét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.