Elbukni látszik a CETA

A CETA aláírása a vallonok ellenállásán hiúsulhat meg. Újra tárgyalni kell.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 15. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium francia nyelvű vallon régiója megvétózta a CETA-t, ez pedig azt jelenti, hogy nem írhatják alá a felek október 27-én a megállapodást – hangsúlyozta lapunknak a Greenpeace kampányfelelőse. Tömöri Balázs kifejtette: mind a 28 uniós tagország jóvá­hagyása szükséges a CETA-hoz, Belgium nélkül nem egyezhet meg az Európai Bizottság az ottawai kormánnyal. Pedig a belga szövetségi kormány igent mondana a szabadkereskedelmi egyezményre, ám ezt akkor tehetné meg, ha az ország régiói és nyelvi közösségei támogatják. A szakértő szerint Magyarország nem a „rosszfiú” lett volna, ha ellenzi a CETA-t, és ezzel újabb frontot nyit az EU-val, hanem éppen a jó, hiszen ezzel megvédte volna az alaptörvényben rögzített GMO-mentességet, valamint az egészségvédelem, a klímavédelem már elért szintjét. Ezzel szemben az egyezmény átment a parlamenten, vagyis nem hazánkon múlt, hogy a multinacionális vállalatok nem kényszerítették rá hatalmukat a nemzetállamokra, köztük Magyarországra.

Paul Magnette, a vallon parlament szocialista elnöke aláhúzta, az elutasítás nem jelenti az egyezmény teljes elvetését, viszont újra kell kezdeni a tárgyalásokat a megállapodás bizonyos, mások mellett Belgiumot is hátrányosan érintő fejezeteiről.

– A vétó volt az egyetlen út a CETA megállítására, hiszen az Európai Bizottság már közölte, hogy az ötéves tárgyalás nyomán létrejött 1600 oldalas dokumentumot véglegesnek és lezártnak tekinti – fogalmazott Tömöri Balázs.

– Legfeljebb egy párhuzamos nyilatkozat szerződéshez csatolásába ment volna bele Brüsszel, az azonban nem jelenthetett biztosítékot az európai uniós tagállamok félelmeire, aggályaira. Emlékeztetett: a befektetőbarát bíróságok elleni konzultáció során véleményt formáló százhúszezer uniós állampolgár hangja sem ért el az uniós döntéshozókig. A Green­peace kampányfelelőse szerint a CETA érdekében a bizottság megtagadta a lisszaboni szerződés által biztosított EU-s állampolgári kezdeményezés lehetőségét is. Ez arról rendelkezik, hogy ha legalább hét tagállam egymillió polgára felvet egy közérdekű problémát, arról Brüsszelnek tárgyalnia kell. A Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény esetében mégis ellenállt a kezdeményezésnek, erre 3,6 millió CETA-ellenes aláírás volt a válasz. Tömöri szerint mindenképp érdemes megvárni október 27-ét, nehogy addigra valamilyen jogi furfanggal mégis keresztülvigyék a megállapodást, de erre elvileg a feleknek nincs törvényes lehetőségük.

– Az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény sokkal több veszélyt tartogatott hazánknak, mint amennyi lehetőséget kínált – emelte ki lapunknak az LMP-s Sallai R. Benedek, aki a parlament fenntartható fejlődés bizottságának is az elnöke. A politikus szerint legfeljebb a járműiparban vagy az agrárexportban rúghattunk volna labdába: egyrészt a nagy német és francia autógyárak összeszerelőiként, másrészt mezőgazdasági nyersanyagok exportálásával. Utóbbiról elmondta, csak és kizárólag a nagybirtokosok szerezhettek volna piacot, „például a 77 ezer hektáron szóját termesztő bankár-üzletember Csányi Sándor”. De Sallai szerint a magyar mezőgazdaság alapvető problémája az, hogy jellemzően nyersanyagokat tudunk csak eladni, nem pedig késztermékeket, hiszen nem épült ki az ágazatban a szükséges feldolgozóipar. A hazai cukoripar elvérzett, és a húsfeldolgozás sem lényeges tényező már, az olcsó kanadai hús beáramlása pedig végképp lenullázná ezt a területet. A politikus felidézte: a kanadai sertéshús évtizedeken át hatvan százalékkal olcsóbb volt az uniós átlagnál. Sallai R. Benedek szerint a CETA 75 ezer tonnányi sertés- és 45 ezer tonnányi marhahús be­áramlását tette volna lehetővé az unió területére, ezzel a magyar húsipart biztosan padlóra küldte volna.

Eleve több sebből vérzett a CETA, Magyarország a kérdésben politikailag megosztott volt, de a vétózó belgákon kívül Ausztriának és Szlovéniának is voltak fenntartásai. A német alkotmánybíróság sem volt kibékülve a megállapodással: bár a CETA-ellenes sürgősségi indítványokat elutasította, a német kormánynak feltételeket szabott az aláíráshoz. Az egyezményt idehaza ellenzők egyik fontos érve volt, hogy nem az 508 milliós EU szerez értékes piacot a 35 milliós lakosú Kanadával, hanem fordítva. Az sem titok, hogy Kanada a világ negyedik GMO-termelője, közel 12 millió hektáron állít elő génmódosított repcét, kukoricát, szóját és cukorrépát. Idehaza 107 CETA-ellenes civil szervezet és mintegy hat­ezer magánszemély fordult levélben a döntéshozókhoz. A fenntartható fejlődés bizottsága abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy csökkenni fog az élelmiszer-biztonság, romlani fog a munkajogi környezet és a környezetvédelem eddigi szintje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.