Ezzel semmiképp se etesse tovább kisgyermekét

Tesco Organic bio kölesgolyókat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

MTI
2016. 10. 20. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a két anyag felnőttekre nem jelent veszélyt, azonban gyermekeknél a szervezetbe jutott atropin és szkopolamin befolyásolja a központi és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Bár hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani, a panaszok észlelése esetén orvoshoz kell fordulni – közölte a Nébih.

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek, amelyeknek jogszabályban meghatározott felső határértéke kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált kölesgolyó nem tartozik ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban – az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve – a tételek fogyasztása gyermekeknek kockázatos lehet.

A közlemény szerint az érintett termékek neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, illetve Tesco Organic enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. A termékek gyártója az I love Bio Kft.. A földimogyoró ízesítésű 75, az enyhén sózott 150 grammos kiszerelésben volt elérhető. A termékek minőségmegőrzési ideje és tételazonosítója: 18.01.2017. L 16-0899, illetve 09.11.2016. L 16-0874.

A hatóság azt kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.