Haladékot kapnak az automatások

2017. június 29-ig köthetik be az étel- és italautomaták üzemeltetői a berendezéseiket az adóhivatalhoz.

Magyar Nemzet
2016. 10. 29. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elseje helyett 2017. június 29-ig kapnak haladékot az étel- és italautomaták üzemeltetői, hogy berendezései­ket bekössék az adóhivatalhoz – derül ki az új adócsomagból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek. A jogszabály legfontosabb eleme a tárca szerint a köztehercsökkentésen és a versenyképesség növelésén túl az adóbürokrácia csökkentése. Ha a javaslatot megszavazza a parlament, duplájára, hatmillióról tizenkétmillió forintra nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa. Emelkedik az alanyi áfamentesség határa is, hatmillióról nyolcmillió forintra.

A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult cégek több mint 80 százaléka jobban járna az NGM szerint. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, s ezentúl addig a rendszerben maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget. A tárca közölte, jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn. A minisztérium szerint a startup cégekbe fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, mintegy 40–60 milliárd forinthoz juthatnak a kezdő vállalkozások. A kedvezmény három évig, húszmillió forintig vehető igénybe. Az NGM hozzátette, jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, a támogató eljárás. Lényege, hogy a hatóság nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, szakmai támogatást nyújt a hibák kiküszöbölése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.