Rengeteg embert kirúghatnak az OEP-től

Százhuszonöt év működés után szűnik meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

MNO
2016. 10. 31. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál jóval több munkatársat elküldhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) – közölte a Népszava. A 125 éve működő intézmény így a legnagyobb vesztese lehet a központi intézmények bürokráciacsökkentésének, jegyezte meg a lap.

Korábban a kormány tervei közt húszszázalékos költségmegtakarítás szerepelt, de Balog Zoltán október 14-ei tájékoztatójából kiderült: jóval kisebb létszámban gondolkoznak az adott területen, mint korábban sejteni lehetett. Akár harminc-, sőt negyvenszázalékos leépítés is jöhet ugyanis.

Jelenleg 1207 fő az OEP létszáma, közülük pedig 719-en vannak a területi hivatalokban. Több helyütt viszont megfelezhetik ezt a számot az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés szerint. A központi és területi rendszertől januártól több mint háromszáz, augusztus végétől pedig száz embert küldenek még el, ez pedig így már több mint harmincszázalékos leépítés.

Ha a vidéki munkatársakat is elküldik, azzal viszont már a biztosító ellenőrző funkcióját számolják fel – mondta el a Népszavának a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Taskovics István. Főleg ellenőrzéseket végző orvosok, illetve gyógyszerészek dolgoznak a területi kirendeltségeken. Taskovics kifejtette továbbá: idén év eleje óta már 112-en önként távoztak az OEP-től az átszervezések hírére. Az ő helyüket nem is töltötték be.

Azoknak, akiknek idén év végéig tart a megbízatásuk, október 28-áig el kellett volna postázni a felmondásról szóló levelet, de Taskovicsék nem kaptak olyan információt, hogy az értesítések kiküldését megkezdték volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.