Adóbevallás: végre nekünk dolgozik a NAV

Úgy tűnik, jövőre tényleg a NAV készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallását.

Horváth Attila
2016. 11. 25. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, jövőre tényleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallását, ez a kedden elfogadott adócsomag legnagyobb változása. Igaz, a NAV működését jól ismerő szakértők szerint ennek már évek óta így kellene történnie. Tállai András, az adóhatóság vezetője úgy nyilatkozott, a szolgáltatás négymillió embernek segíthet, ám ez a szám minden valószínűség szerint kisebb lesz a valóságban. Nem élhetnek például a lehetőséggel az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, valamint az áfafizetésre kötelezett személyek. Aki használja az ügyfélkaput, annak március 15-éig ajánlja fel a NAV az adóbevallási tervezetet, a többieknek postán vagy elektronikus úton kell kérniük, hogy a hatóság küldje el nekik a javasolt bevallást, amelyet természetesen nem kötelező elfogadnia annak, aki úgy véli, hibázott a hatóság.

A Mazars könyvvizsgáló szerint a szakmai körökben e-szja-megállapításnak nevezett rendszer alapján kapott javaslat módosítását vagy javítását május 20-áig kérhetjük. A hatóság amúgy a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a tervezetet, felhasználja az adózó korábbi években benyújtott bevallásait, valamint a beérkezett havi járulékbevallásokból elérhető adatokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal április 30-áig értesíti az adózót, ha az adatokban ellentmondást talál, illetve ha visszaigényelhető vagy fizetendő adóösszeget állapít meg. Az adó megfizetésére nyitva álló határidő nem változik, az továbbra is május 20-a marad.

Elemzésében a Mazars emlékeztet rá, pontosan hat év telt el Orbán Viktor kormányfő nevezetes bejelentése óta, amelyben az adóbevallást egy mondatba foglalta a söralátéttel. A könyvvizsgáló úgy tapasztalta, hogy ez nem valósult meg ugyan, de látszik, hogy az adóhatóság igyekszik haladni a korral, új, felhasználóbarát adóbevallási lehetőséget jelentett be az őszi csomagban. Mint írják, a 2016-os évre vonatkozó bevallás teljesítésekor ugyanakkor továbbra is választható a munkáltatói adómegállapítás, a de természetesen mindenki maga is megírhatja a bevallását. Megszűnik ugyanakkor az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat választásának lehetősége.

A könyvvizsgáló felméréséből kiderül, hazánkban még kevesen választják az elektronikus bevallást, habár arra már évek óta lehetőség van. Igaz, tavaly az adóbevallások többségét, 717 ezret elektronikus úton töltötték ki, de ezeket leginkább papíron nyújtották be. A kedden elfogadott új rendszer akkor vehető igénybe, ha nem a munkáltató készíti el adóbevallásunkat.

Nemcsak a magánszemélyeknek, de egy sor netes kassza bevezetésére kötelezett cégnek is változik az élete jövőre az adózás szempontjából. A szaktárca bejelentése alapján az érintettek már kérhetik a kasszánkénti ötvenezer forint támogatást NAV-nál az eszköz megvásárlására. A vállalkozónak egy nyomtatványt kell benyújtania, az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembe helyezési kódot. A NAV válaszlevele a kassza megvásárlásakor a gyakorlatban ötvenezer forint kedvezményt ér, ennyivel kevesebbet kell majd fizetni a pénztárgépért, ami körülbelül százharmincezer forintba kerül. A támogatás az újonnan arra kötelezetteknek jár, többek között a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését végzőknek. Ven­niük kell a mosodásoknak, a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, a pénzváltóknak és a taxiknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.