Egyre jobban teljesít az EU

Októberben is gyorsult az euróövezet gazdasági növekedésének üteme.

MTI
2016. 11. 04. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok figyelembevételével képzett összetett beszerzésimenedzser-index végleges értéke októberre 53,3 pont lett a szeptemberi 52,6 pont után. A bmi előzetes értéke a véglegesnél magasabb, 53,7 pont volt.

Az euróövezet gazdasági aktivitásának javulásához elsősorban Németország járult hozzá, ahol 55,1 pontot ért el az októberi összetett bmi. A spanyol index 54,4 pont lett, az írországi pedig 54,0 pont, ami negyvenhavi negatív csúcs.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A beszerzésimenedzser-index vártnál kisebbnek bizonyult októberi javulása kételyeket ébreszt azzal szemben, hogy az euróövezetnek sikerül-e kitörnie az év túlnyomó részére jellemző vontatott növekedési szakaszból – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az októberi bmi alapján az Európai Központi Bank minden gazdaságösztönző igyekezete ellenére a negyedik negyedévben is a másodikkal és a harmadikkal közel megegyező 0,3 százalék körüli gdp-növekedésre lehet számítani.

Németország, az euróövezeti növekedés fő motorja a bruttó hazai termék 0,5 százalékos negyedéves növekedésére számíthat a negyedik negyedévben, Spanyolország pedig 0,6-0,7 százalékosra – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.