Éjszakai sztrájk volt a kecskeméti Mercedes-gyárban

A sztrájkoló munkásokat állítólag kizavarták az udvarra a hideg időben.

MNO
2016. 11. 24. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai sikertelen bértárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-üzem dolgozói csütörtök éjjel kétórás munkabeszüntetést tartották – számolt be Facebook-oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A munkabeszüntetés nem ment zavartalanul, azt írják, hogy „a kollégákat a hideg időben példátlan módon kizavarták az udvarra. A Vasas szövetség tisztségviselőit nem engedik be a gyár területére. A kollégák között zúg a »Hajrá, magyarok!«. A munkatársak a himnuszt éneklik, és kitartanak. Együtt erősebbek vagyunk! Hajrá magyarok!”

Az MTI híre szerint három munkaterületen hatvan dolgozó tartott kétórás sztrájkot.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják. László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni.

A sztrájk során a munkáltató igyekezett más területekről átirányítani dolgozókat, de a szövetség szerint a munkabeszüntetés minden igyekezet ellenére termeléskiesést okozott.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a helyi testület továbbra is fenntartja a tizenöt százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését, és egy évre szóló megállapodást kötne. A tárgyalások várhatóan folytatódnak.     

A cég ezzel szemben azt közölte: a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége már megegyezett a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről. Ezt a megállapodást a Vasas Szakszervezet nem írta alá, velük tovább folynak a tárgyalások. Eközben a tervek szerint zajlik a termelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.