Évi 180 ezer eurót keresnek a sztrájkoló pilóták

A Lufthansa szerint pont a legjobban keresők veszélyeztetik a többi dolgozó munkahelyét.

MTI
2016. 11. 25. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légitársaság pénteki, MTI-hez eljuttatott kimutatásai szerint egy kezdő másodpilóta 4600 eurót (1,4 millió forint) keres havonta, amelyre különböző juttatások és műszakpótlék is kerül, így átlagosan 6550 eurós bruttó bért kapnak. Egy, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitány már 22 ezer eurót kap minden hónapban.

A Lufthansa adatai azt mutatják, hogy a pilóták átlagosan évente bruttó 180 ezer eurós fizetést kapnak, a tizennegyedik sztrájkját meghirdető szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) a Lufthansa számításai szerint ezt az összeget további 20 százalékkal, 36 ezer euróval emelné, amely havi bontásban nagyjából 3 ezer eurós fizetésemelésnek felel meg.

Csütörtöki közleményében a Lufthansa újra arra kérte a szakszervezet, hogy ismét üljenek asztalhoz. Hozzátették: cégük már most többet fizet a pilótáknak, mint a versenytársak, és fenntarthatatlan lenne a 20 százalékos emelés, amellyel így a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyét is veszélyeztetnék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.