Néhány ezer forinttal nőhet az éves tarifa

Egyre csökken az év végi kötelezőkampány jelentősége, százezer szerződést köthetnek.

Bodacz Péter
2016. 11. 03. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 10-12 százalékkal emelkedhetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak – derül ki a Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál gyorselemzéséből. Kedd éjfélig tizenegy biztosító tette közzé a 2017-es évre vonatkozó új tarifáit, míg három szolgáltató a korábbi, évközi díjaival vesz részt az idei kampányban. A Netrisk a nála kötött új szerződések átlagdíját évi 20 ezer forint körüli értékre várja, szemben a tavalyi 18 ezerrel. – A biztosítók egyre kevésbé fókuszálnak a kötelezőkampányra, mivel a hazai gépjárművek alig több mint harmada érintett – közölte az online alkusztársaság.

Az év végi biztosítóváltások száma várhatóan nem fogja meghaladni a 100-120 ezret, még annak ellenére sem, hogy az MKB Általános Biztosító minden januári évfordulós kgfb-szerződését felmondja majd, így az érintett 25 ezer ügyfélnek mindenképpen új szolgáltatót kell választania az év végi kampányban. A jelenlegi szerződések jövő évi indexdíját a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal kell eljuttatniuk az ügyfelekhez, akik ez alapján december elsejéig mondhatják fel jelenlegi szerződésüket – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

A kedvet új biztosítás kötéséhez mérsékli az is, hogy idén – szemben az eddigiekkel – a biztosítók már nem kínálhatnak a meglévő ügyfelekénél kedvezőbb díjakat az új partnereknek, így megszűnik az a korábban elterjedt gyakorlat, hogy az autósok felmondják, majd ugyanannál a biztosítónál újrakössék kgfb-szerződésüket. A Netrisk adatai szerint 2015-ben még az új szerződések több mint harmada ilyen visszakötésből származott.

Az autósok 2010 első napjáig egységesen január 1-jei évfordulóval köthettek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Az azóta megvásárolt gépjármű szerződésénél azonban már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, ekkor van lehetőség biztosítót váltani. Időközben változott a kgfb-díjak meghirdetési szabálya is. A biztosítók már bármikor módosíthatják a tarifáikat, azzal a feltétellel, hogy minimum 60 nappal korábban közzéteszik őket.

Azoknak, akik a meglévő kgfb-szerződés felmondása mellett döntenek, ezt legkésőbb december 1-je éjfélig közölniük kell az illetékes biztosítóval. Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31. A határidőkre azért is érdemes odafigyelni, mert ha nincs érvényes biztosításunk, akkor csak a fedezetlenségi díj megfizetése után köthetünk új szerződést. Ez pedig igen borsos, teljesítménytől függően napi 280 és 660 forint között lehet személyautók esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.