Saját magunkat lepjük meg fekete pénteken

A karácsonyi szezon kezdete helyett egy-egy alkalmi vételt jelent a vásárlás ünnepe.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 24. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem fél évszázados amerikai hagyomány a hálaadást követő fekete péntek (Black Friday), a vásárlás ünnepe, amikor nagy leárazásokkal készülnek a kereskedők. Magyarországra 2012-ben tört be az őrület, a háztartási gépektől a kozmetikumokig ilyenkor akár 70-80 százalékos kedvezménnyel is meg lehet kapni a különféle árucikkeket. Holnap jön a nagy roham a bevásárlóközpontokban és az online webáruházakban, világszerte ez jelenti egyúttal a karácsonyi szezon kezdetét a kereskedelemben.

A Media Markt és az NRC piackutató felmérése szerint a felnőtt korú magyar internetezők 72 százaléka hallott már az eseményről. Idén a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta, hogy valószínűleg vásárolni fog műszaki cikkeket, míg tavaly az összes termékkategória együttesen sem érte el ezt az arányt. A kutatás szerint fekete pénteken a magyar társadalom még kevésbé készül az ünnepekre: 56 százalékunk inkább saját magát lepné meg egy-egy elektronikai eszközzel. A vásárlást valószínűsítők 53 százaléka húszezer forint alatti költene. Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezetője szerint magyar sajátosság, hogy a vevők az akciós napon hajlandók az eredetileg kinézett terméknél drágábbat is megvenni, ha arra a készülékre nagyobb mértékű kedvezmény van, mint az olcsóbbra.

A Fashion Days idén csaknem hétszázezer divattermék leárazására készül a tavalyi 250 ezer után. A közép-európai divatportál arról számolt be, hogy a 2015-ös fekete pénteki értékesítés 40 százalékkal haladta meg az előző évit, a webshop forgalma pedig kilencszer volt nagyobb az átlagosnál. A cég tapasztalatai szerint évről évre nő a mobilapplikáción leadott rendelések aránya, amely ma már eléri a 43 százalékot. Erre a tendenciára építve idén előbb indul majd a fekete péntek az applikációkon, így a webes és a mobilalkalmazásokon keresztüli vásárlás aránya akár meg is fordulhat. A Fashion Days úgy látja, Magyarországon az e-kereskedelmi divatpiac mérete évről évre bővül, tavaly már az online kiskereskedelem 11 százalékát tette ki, megközelítőleg 30 milliárd forintot. A Millward Brown piackutató számításai szerint idén további 15-20 százalékkal emelkedhet ez az arány.

A játékboltokban a szentestét megelőző hét után a fekete péntek és Mikulás közti időszak a legforgalmasabb. Az eladási statisztikák szerint ebben a két fázisban realizálódik az éves árbevétel 60 százaléka, átlagosan pedig 7500 forint értékben kerül gyermekeknek szánt ajándék a kosárba. A Regio Játék megfigyelése szerint a társas- és a kreatív játékok, valamint a babák számítanak a legkelendőbb terméknek. A barkácspiacig is elér a Black Friday-őrület: a Praktiker webshopjában, illetve áruházaiban 10–40 százalék közötti kedvezmény vehető igénybe több mint hatezer termékre holnap. A barkácsáruházban tavaly ilyenkor a bútorokat, a csempéket, a fürdőszoba-berendezéseket és a karácsonyi dekorációkat vitték a legjobban. Az egészen eltérő iparágak nyitottságát jelzi, hogy a Ryanair is beszáll a fekete péntekbe, s annak kereteit egy napról egy hétre kitolva 10 eurós ártól szórja a jegyeket az európai nagyvárosok januári és februári járataira. Az ír fapados légitársaság promóciójában több mint négyszáz úti cél és 250 ezer akciós jegy szerepel.

A Deloitte szerint az idei Black Friday során több ember fog ajánlatokat keresni és online vásárolni, mint valaha. Várhatóan ez lesz az első olyan alkalom, amikor az internetes vásárlók csaknem annyi pénzt költenek el a virtuális világban, mint amennyit a hagyományos üzletekben. Ezek a tranzakciók számtalan alkalmat kínálnak a kiberbűnözőknek, akik sosem hagyják ki a népszerű trendekhez kapcsolódó lehetőségeket. Az informatikai védelmi rendszerekkel foglalkozó ESET éppen ezért arra figyelmeztet, hogy minden esetben használjunk biztonságos internetkapcsolatot és fizetési megoldásokat, védjük eszközeinket, figyeljünk a hamis ajánlatokra, illetve mindig ellenőrizzük a webcímet.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.