Sérelemdíj az Airbnb miatt?

Tömegessé válhat a budapesti társasházakban, hogy a lakóközösség egyszerű többséggel megszavazza az Airbnb tiltását.

Horváth Attila
2016. 11. 14. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegessé válhat a budapesti társasházakban, hogy a lakóközösség egyszerű többséggel megszavazza az Airbnb tiltását. Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a fővárosban az utóbbi néhány hétben két házban is megszavazták a rövid távú lakáskiadás tiltását.

„A lakóközösség büntetést nem szabhat ki, viszont bírósághoz fordulhat, ha a tulajdonos nem tartja be a közgyűlési döntést. Az Airbnb oldalán megtalálható a lakás az árral és a tulajdonos elérhetőségével, így letagadni nem tudja” – mondta lapunknak Barkassy-Grünfeld Loránd ügyvéd. Irodáját egyre több lakóközösség keresi fel, a napokban három új társasház lépett vele kapcsolatba, hogy jogi segítséget kérjen. Leginkább a Főváros V. és IX. kerületéből keresik. Mint mondta, a tiltáshoz elég a lakóközösség ötven százalékának szavazata plusz egy voks. A jogász szerint egyre többen kezdik felismerni ezt a lehetőséget, amelyet ki is fognak használni, a jelenség gyorsan elterjedhet.

„Júliusban hozott erről döntést a Kúria. Bármennyire erős jogai vannak egy lakástulajdonosnak, a társasházi törvényt nem írják felül” – hangsúlyozta az ügyvéd. Elmondása szerint személyiségi és birtokvédelmi jogot is sérthet, aki a társasház közgyűlésének döntésének ellenére az Airbnb-n adja ki lakását. A társasház működési szabályzata pénzbírságról nem rendelkezhet, nem kérhető magasabb közös költség sem. Ha azonban a lakók jogsértést tapasztalnak, peres útra léphetnek. Az eljárás általában egy vagy két tárgyalásból áll, de akár egy évig is elhúzódhat.

A bíróság sérelemdíjat állapíthat meg, amelynek minimális összege a Fővárosi Törvényszék gyakorlatában például 50 ezer forint. Minden lakó kérheti, és amennyiben a jogsértő magatartás hosszabb ideig fennáll, úgy a sérelemdíj mértéke is jelentősen nő. Ez egy 15-20 lakásos társasháznál már elég komoly összeg. Ehhez még a perköltséget is hozzá kell számolnia a lakástulajdonosnak Ha nem fellebbezik meg a döntést, végrehajtási eljárás mellett a rendőrség kényszerítheti a tulajdonost az airbnb-ztetés megszüntetésére – mondta Barkassy-Grünfeld Loránd.

Hozzátette, peres eljárás előtt érdemes a tulajdonost figyelmeztetni arra, hogy jogsértést követ el. Ha ez sikertelen, a közös képviselőt kell megkérni, hívjon össze lakógyűlést, döntsenek arról, felkeresik-e a bíróságot. Az ügyvéd kiemelte, mivel a szervezeti és működési szabályzat már tartalmazza a tiltást, a lakóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy bármilyen zavaró tevékenységet folytatnának a rövid távú albérlők. Ilyenkor nem kell beszámolni az őket ért sérelmekről, elég, ha a szabályzattal bizonyítják, hogy jogsértés történt.

Mint mondta, van olyan működési szabályzat, amely árnyaltabban fogalmaz, így a befektetők a tetőteret beépíthetik olyan lakásokkal, szobákkal, amelyeket aztán rövid távra adnak ki. Ha ezeket megfelelően választják el a társasház többi lakásától, és hangszigetelik, akkor a többi tulajdonost sem zavarja annyira a jelenség. Ezzel azért is járhatnak jól a lakók, mert sok esetben a befektetők vállalják, hogy felújítják a homlokzatot, liftet építenek, más újításokat végeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.