35 millió euróval túlbecsülte a KSH a kereskedelmi adatokat

A novemberi becsléshez képest az export 0,2 százalékponttal kisebb, az import 0,2 százalékponttal nagyobb.

MTI
2016. 12. 02. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 9-én már közölt egy becslést a KSH, az viszont kicsivel túlbecsülte a gazdaság teljesítményét: az export 0,2 százalékponttal kisebb, az import 0,2 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott. Összességében a kiszámolthoz képest a havi kereskedelmi többlet 35 millió euróval kisebb lett.

A forint az euróhoz képest 1,4, a dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött egy év alatt. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,5, behozatalban 3,5 százalékkal csökkent, így a cserearány 1,0 százalékkal javult – közölte a KSH.

A kivitelben átlagon felüli növekedést mutatott a gépek és szállítóeszközök exportja 2,9 százalékos és a feldolgozott termékek 2,1 százalékos növekedéssel, míg az élelmiszerek és nyersanyagok exportja 0,7, illetve 5,0 százalékkal csökkent euróban számolva. Importban az energiahordozók behozatala 25,2 százalékkal csökkent, a gépimport 3,0, a feldolgozott termékeké 1,1, az élelmiszerek behozatala pedig 7,6 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberrel összevetve.

A cégek már a nyár végén elkezdik rendezni a karácsonyi árumegrendeléseiket, így hagyományosan az év utolsó három hónapjában megugrik az export és az import mértéke is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.