Indokolatlan lehet az online kassza kiterjesztése

Katásoknak kell online pénztárgépet használni, de nekik fölösleges a készülék, adóbevételt nem fog generálni.

Horváth Attila
2016. 12. 06. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevetségesnek tartom, hogy a masszőröket online pénztárgépre kötelezik. Annak idején a fodrászoknak is elő akarták írni, de ezt az ötletet végül szerencsére elvetették. Ezek az emberek a kisvállalkozók tételes adóját (kata) fizetik, havonta 50 ezer forintot, jövőre már 12 millió forintos bevételig, ezt biztosan nem fogják meghaladni. Mivel az összeget teljesen biztos, hogy nem lépik át, fölösleges a készülék, a drága szerkezet nem fog adóbevételt generálni, ráadásul kevesen tudják kigazdálkodni az árát – mondta lapunknak a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének (adókamara) elnöke. Zara László szerint a januártól arra kötelezettek közül szinte senkinél sem indokolt az új típusú pénztárgép, talán csak a gépjárműjavító műhelyeknél és a diszkóknál lát reális okot a kasszák alkalmazására. Mint mondta, a szervizek között sok olyan működik, ahol magas az adóelkerülés aránya, ilyen szempontból szürke zónának számítanak.

Mint megírtuk, január elejétől harminc-negyvenezer vállalkozót – így a taxisokat, az autószerelőket, a plasztikai sebészeket, a diszkóüzemeltetőket, a fitnesztermek és a patyolatok működtetőit – köteleznek az online kasszák bevezetésére. A 170 ezer forintba kerülő pénztárgép beszerzéséhez az állam csak akkor ad támogatást, ha azt december 31-ig be is üzemelik. Zara László szavait megerősíti, hogy a masszőrök egyesületének elnöke lapunknak korábban elmondta, a kollégák mindössze 15 százaléka szerzi majd be a készüléket, sokan inkább abbahagyják a szakmát.

Az adószakértő a masszőrök mellett a taxisoknál érzi teljesen felesleges kötelezettségnek az online pénztárgépet. Hozzátette, ők sem érik majd el az alanyi áfamentesség nyolcmillió forintos határát, és a katások 12 milliós bevételi határát sem. Az ő esetükben sem generál tehát plusz állami bevételt az online kassza, nem fognak többet adózni, a gazdaság sem fehéredik majd tőle.

Arról a Magyar Nemzet is beszámolt, hogy állandó számlaadással ki lehet kerülni az online pénztárgépet. Ezzel kapcsolatban Zara László elmondta, ezt egyedül az autószervizeknél tartja járható útnak. A számlán ugyanis fel kell tüntetni az ügyfél nevét és címét, de ebbe senki sem fog belemenni. Az autószervizeknél azonban ez könnyebben megoldható, hiszen ott rendelkezésre áll az ügyfél forgalmi engedélye, amelyen minden adat megtalálható.

Az adókamara elnöke hozzátette, nem lehet tudni, hogy a kiskereskedelemre pontosan milyen hatást gyakorolt az online kassza két évvel ezelőtti bevezetése, elképzelhető, hogy emiatt is fehéredett az ágazat. Mint mondta, több olyan esetről tud, amikor az adóhatóság vizsgálta, egy üzlet hányszor használja a berendezést egy nap alatt. Érdekes módon ilyenkor mindig jóval többet vannak üzemben a kasszák, mint amikor nincs éles ellenőrzés. Zara László szerint azért, mert egyszerűen nem rögzítik a bevételt, nem pedig azért, mert kisebb a forgalom.

Több kártyaterminálra lenne szükség

A kormány további lépéseket tervez a feketegazdaság visszaszorítására, a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelésére, az adó-adminisztráció csökkentésére és a lakosság pénzügyi tudatosságának javítására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára tegnap a köztévén. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.