Két értékmegőrző céget kapcsolt le az MNB

A Hársfa Gold és Széfbank eleve nem nyújthatott volna széfszolgáltatást, most el is tiltották a cégeket.

Szabó Dániel
2016. 12. 02. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a két cég ellen, mert a jogszabályok szerint üzletszerű letéti szolgáltatási és széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező hitelintézet és pénzügyi vállalkozás végezhet. Se a Hársfa Goldnak, se a Széfbanknak nem volt ilyenje, miközben a központi bank által beszerzett információk alapján mégis pénzért végezték a szolgáltatást. 

Elsőre ugyan nem tűnhet különösebben problémásnak, hogy valaki fizetségért cserébe vigyáz az ügyfelek értékeire, valójában biztonsági okokból nem jó, ha ezt nem engedélyhez kötve végzik. Sokkal nehezebb jogilag felelősségre vonni egy céget, ha a vagyontárgyak eltűnnek; bonyolultabbá, rosszabb esetben lehetetlenné válik az esetlegesen meglopott emberek kárpótlása. Vannak alacsony védelmet kínáló szolgáltatások is, a jegybank példának a szállodák, színházak, fürdők, pályaudvarok példáját hozza. Itt feliratban is felhívják arra a figyelmet, hogy az értékesebb vagyontárgyakat ne hagyjuk az értékmegőrzőben. 

Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet, mivel a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú, szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg, emlékeztet a központi bank.

Az MNB közzétett végzései semmilyen formában nem érintik a társaságok által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján közzéteszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.