LMP: A kisgazdaságok eltűnőben vannak

Sallai R. Benedek „alternatív évértékelést” tartott a magyar agrárium helyzetéről.

MTI
2016. 12. 14. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sallai R. Benedek szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján „alternatív évértékelést” tartott a magyar agráriumról azt követően, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága meghallgatta Fazekas Sándor minisztert. Kijelentette: ebben a testületben pártja 2014 óta nem kapott helyet, ezért – mint fogalmazott – olyan esetekről kíván beszélni, amelyekről a miniszter „minden bizonnyal nem számolt be”.

Egyebek közt arról szólt, hogy bár idén az állami földek eladásából 110 milliárd forint folyt be, a tárcavezető „a hangját sem emelte fel, hogy ez a magyar vidék, a magyar agrárium támogatására fordítódjon”. Tovább csökkent az egyéni gazdaságok száma, vagyis a kisgazdaságok eltűnőben vannak, visszaszorulóban vannak az emberi erőt igénylő ágazatok, például eltűnt a málnatermesztés, és magyar paradicsomot sem nagyon kapni – folytatta az LMP-s képviselő.

Az FM idén végigasszisztálta a Kanada és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény megkötésével kapcsolatos folyamatot, és az Egyesült Államokban is jártak annak lehetőségének megteremtésére, hogy megjelenjenek a magyarországi köztermesztésben a génmódosított termékek – tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy 2016-ban az ország megszüntette a stratégiai élelmiszertartalék raktározását.

Sallai R. Benedek kijelentette, hogy az erdészetek gazdálkodása is olyan visszaélésektől terhes, ami milliárdokat von ki a magyar közvagyonból.

A politikus arra a kérdésre, miért nem vett részt a miniszter meghallgatásán, úgy felelt: Font Sándor bizottsági elnök az elmúlt üléseken több alkalommal nem adott szót, vagy megvonta tőle arra hivatkozva, hogy nem tagja a testületnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.