Olaszország kérvényezi a nagybank állami megmentését

Ha nem hajtják végre az újratőkésítést, az Európai Központi Bank felfüggesztheti a bank tevékenységét.

MTI
2016. 12. 02. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Monte dei Paschi Olaszország harmadik legnagyobb bankja, és év végéig ötmilliárd eurós újratőkésítést kell végrehajtania, máskülönben az Európai Központi Bank (EKB) felfüggesztheti a tevékenységét.

A lap szerint a kormány már engedélyt kért az állami mentőakcióra, a bizottság pedig olyan megoldást keres, amellyel csökkentheti a bank részvényeseinek és kötvényeseinek feltőkésítésből fakadó veszteségeit.

Az Európai Unió legújabb szabályozása szerint először a befektetőknek kell elszenvedniük az esetleges törzstőke-módosítás hatásait, mielőtt állami mentőcsomagot kaphat egy pénzintézet. A bank pénzügyi vezetője, Francesco Mele szerint a bizottság viszont várhatóan beleegyezik abba, hogy csak a részvényesekre és a hátrasorolt kötvényesekre szűküljön ez a kör. A Monte dei Paschira azért alkalmazhatnak engedékenyebb szabályokat, nehogy az ország teljes bankrendszerét kár érje, írta a lap.

A bank a héten zárja a kötvény-részvény átváltási programját, mely csökkentené a részvények névértékét. Kétséges viszont ennek a kimenetele, tekintettel a most vasárnap tartandó olaszországi népszavazásra. Amennyiben a szavazók nem támogatják a reformterveket, a kormány várhatóan lemond, és a bank sem viszi véghez a részvényátváltási programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.