Palóc Nagyker: nincs alku

Megkapták novemberi bérüket a dolgozók, a hitelezőkkel még nem egyezett meg a CBA egykori franchise partnere.

Horváth Attila
2016. 12. 15. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A novemberi sikertelen találkozó után a csütörtöki csődegyezségi tárgyalás határozatképes volt a Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyében. A hitelezők és az egykori CBA-franchise partner 75 nap múlva újra találkoznak, mert nem fogadták el Palócker ajánlatát. A vállalat arra tett ígéretet, hogy három éven belül a nagyobb hitezőknek, mint például a bankoknak a tartozásuk 60 százalékát rendezik. A kisebbeknek mindössze a tartozás harminc százalékos rendezését ígérték meg.

A salgótarjáni cég a 90-es évek eleje óta a legnagyobb foglalkoztató volt Nógrád megyében és a környéken. A beszállítóknak és a hitelezőknek több milliárd forinttal tartozó vállalat 17 bolt üzemeltetését jelentette be csütörtökön, 200 embernek adhatnak ezzel munkát, kisebb apparátussal megoldva a központi irányítást. A többi, eladásra szánt üzletet a munkavállalókkal együtt szeretné átadni a konkurens cégeknek, ez körülbelül 150 embert érinthet.

A Palóc Nagyker azzal került be a hírekbe szeptemberben, hogy mintegy 1300 dolgozójának nem utalta át a munkabérét, körülbelül 90 üzletét kellett bezárnia, mert nem tudott fizetni az áruért, többmilliárdos tartozást halmozott fel a hitelezők felé. A CBA az ősszel szerződést is bontott a cégcsoporttal.

Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a novemberi pénzüket már megkapták az alkalmazottak. A titkár ugyanakkor felhívta a dolgozók figyelmét, hogy bármit ígér a cég, ne járuljanak hozzá a munkaszerződésük módosításához, fizetésük csökkentéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.