Százakat rúghat ki a magyar GE

Sajtóértesülés szerint a Current hazai fejlesztési részét teljesen leépítik.

MNO
2016. 12. 01. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index úgy tudja, szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. Hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, a cég egyelőre egyezkedik a szakszervezettel, de mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy végül nem történik meg az átszervezés. A hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket már fizetett szabadságra is küldenék. Néhány embert ugyanakkor biztosan megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe – írja a portál.

A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, és 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez: két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott. Ebből legalább 689 millió forint ment a GE világítástechnikai ágához. A pénz folyósításának fejében a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 214 magyar mérnök foglalkoztatását ígérte. Emellett az Eximbank is pénzeli őket valamilyen formában a kormány szerint – teszi hozzá az Index.

A Current a GE-csoport a világítástechnikai üzletága, a GE Lighting részeként működik, a tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában.

Külön érdekes, hogy idén még büszkén mondták Orbánék, hogy a GE „folyamatosan bővíti magyarországi kapacitásait” – írja az Index.

Korábban lapunk megírta, hogy – mivel a finn Nokia Ukrajnába helyezi át gyártósorát, az Ericsson pedig hazatelepíti Svédországba – leépítésre kényszerül Tiszaújvárosban a kormánnyal stratégiai partnerségben álló Jabil. Varga Mihály pedig korábban a Magyar Időknek azt nyilatkozta: szeretnének Magyarországra vonzani olyan vállalkozásokat, amelyek a brit kilépés miatt fontolgatják az áttelepülést a kontinensre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.