A Renault is belecsúszhat a dízelbotrányba

A francia hatóságok azzal gyanúsítják az autógyártót, hogy manipulálta az emissziós értékeket.

MTI
2017. 01. 13. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírügynökséget tájékoztató ügyészségi forrás szerint három vizsgálóbíró foglalkozik az üggyel annak eldöntésére, hogy indítsanak-e eljárást a Renault ellen. A vizsgálat a gazdasági minisztérium által készített és tavaly novemberben benyújtott tanulmány megállapításain alapul.

A francia hatóságok a Volkswagen dízelbotrányának kitörését követően tartottak házkutatást a Renault hivatali helyiségeiben.

A Renault akkori közleményében leszögezte, hogy minden emissziós értékre vonatkozó franciaországi és európai előírást betart, illetve járművei nincsenek ellátva az emissziós értékeket manipuláló szoftverrel.

A Renault tavaly 15 ezer autót hívott vissza határértéket meghaladó károsanyag-kibocsátás miatt, ami a cég állítása szerint nem szándékosság miatt következett be.

A Renault részvénye kezdetben négy százalékkal gyengült pénteken a vizsgálatról szóló hírre, majd később két és fél százalékra mérsékelte veszteségét, miközben a Stoxx Europe 600 indexben foglalt autóipari vállalatok mutatója 0,5 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön írtunk arról, hogy begyűrűzött a dízelbotrány a Fiat Chryslerhez is. Az olasz–amerikai autógyártó vállalat hasonlóan trükközött a károsanyag-kibocsátás számaival, mint a Volkswagen. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) azzal vádolja az autógyártót, hogy olyan szoftvert telepített dízelüzemű járműveibe, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátás adatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.