Hétvégén sem pihen a vagyonkezelő

Az állam egy V. kerületi irodaházat dobott piacra.

Wiedemann Tamás
2017. 01. 16. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap esti lapzártánk idején is zajlott egy furcsa árverés Budapesten. Az állam egy V. kerületi irodaházat dobott piacra. Az ingatlant 2,77 milliárd forintra hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., de úgy becsülik, 6-9 milliárd forintot is érhet a több mint 1600 négyzetméter alapterületű irodaház. A kilencemeletes épület összesen 8172 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik.

A kikiáltási ár alapján négyzetméterenként 340 ezer forintért kerül kalapács alá, ami a belvárosi viszonyok között meglehetősen alacsony ár. A licit alakulását 3,251 milliárdos ajánlatig tudtuk követni. Hogy a végső ár remek vételt jelent-e, vagy kidobott pénzt, az az MNV Zrt.-n múlik. A vevő ugyanis addig nem kezdhet semmit az épülettel, ameddig a vagyonkezelő nem talál új helyet az irodaházban dolgozó gyógyszerészeti intézetnek. A győztesnek vállalnia kell, hogy az intézet határozatlan ideig ingyen használhatja az épületet – ez nem túl vevőcsalogató.

A lapunknak megszólaló szakértők úgy vélik, az a kikötés már önmagában is lenyomhatta az árat, de nem annyira, hogy megérné az így is jelentős összeget kockáztatni, hiszen nem tudni, a beköltözés napok, hetek, hónapok vagy hosszú évek kérdése. Így az sejthető, hogy olyanok vettek részt az aukción, akik tisztában lehetnek a vagyonkezelő szándékaival.

Az ingatlan Budapest egyik frekventált helyén, pontosan a Four Seasons Gresham luxushotel mögött található, a Zrínyi utcában, néhány lépésre a Lánchídtól. A felújított lakások négyzetméterára a környéken meghaladhatja a 1,5 millió forintot is; ezt az épületet – ahogyan az egyik forrásunk fogalmazott – kiválóan át lehetne alakítani egy szálloda számára.

Az árverést szombaton felfedező 444.hu szerint furcsa, hogy milyen szűkek voltak a határidők a tenderen. Az MNV december 30-án hirdette meg az árverést, január 9-én reggel lehetett bejárni az irodaházat, majd a potenciális befektetőknek már aznap délután ki kellett fizetniük a 694 millió forintban megjelölt árverési biztosítékot. Ez nem hagyhatott túl sok időt a mérlegelésre a befektetőnek. Az internetes lap azt is furcsának nevezte, hogy a licitlépcsőt az ingatlan értékéhez képest nagyon alacsonyan, 5 millió forintban határozták meg. A szombati árverésen végül 3,08 milliárd forintig jutott a licit, ezután az árverést elvileg le kellett volna zárni. Az MNV azonban technikai hibára hivatkozva meghosszabbította az aukciót, amelyen legalább hárman biztosan részt vettek.

Az MNV Zrt. egyébként rendszeresen hirdet meg ingatlanokat, személygépkocsikat és üzletrészeket a honlapján, de ekkora fogást ritkán találni rajta. Az ingatlanok feliratú fül alatt többnyire rendkívül alacsony értékű, lepusztult állapotú, zömmel vidéki házak kerülnek kalapács alá, s a felkínált gépkocsiparkról sem feltétlenül a minőség jut az ember eszébe. A közelmúltban kínáltak például harmincéves 1200-as Zsigulit és rozsdás Wartburgot is, mindegyiket néhány tízezer forint értékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.