Lendületbe jött a turizmus novemberben

A hosszú hétvégén sokan választották a szállodákat.

MTI
2017. 01. 16. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti 2015-ös alacsony bázis, a belföldi forgalomban pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá – közölte a KSH.

Tavaly novemberben az előző évinél 18,4 százalékkal több, 371 ezer külföldi vendég töltött el összesen 900 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A statisztikai hivatal tájékoztatója szerint a 2015. év végi migránsválság elsősorban a fővárosi szállodákat sújtotta, ezért a számottevő emelkedés hátterében a forgalom kétharmadát fogadó budapesti szállodák 24 százalékos forgalomnövekedése áll.

A jelentős vendégforgalmú turisztikai régiók közül Budapest–Közép-Duna-vidék mellett a külföldi vendégéjszakák száma Nyugat-Dunántúlon, illetve a Balatonnál nőtt.

A 10,2 százalékkal több, 403 ezer belföldi vendég 887 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben. A belföldi vendégéjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban jelentősen bővült, legnagyobb mértékben a Balatonnál, Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon.

A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra javult.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt tavaly novemberben. Ezen belül a szállásdíjbevétel 22 százalékkal 16,8 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal 6,7 milliárd forintra, az egyéb bevétel pedig 18 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett.

A november eleji hosszú hétvége miatt a szállodák az ilyenkor szokásosnál magasabb árakat érvényesítettek, illetve a turisták a magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákat vették igénybe.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 38 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A novemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1711 egység fogadott el pihenőkártyát 1,3 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 20 százalékát tette ki.

Tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,0 százalékkal több, csaknem 13 millió, a belföldiek pedig 7,0 százalékkal több, szintén csaknem 13 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb, 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,1 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 17,4 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

November 30-án a Magyarországon működő egységek száma 2452 volt, a bázisévhez képest szinte nem változott, a kiadható férőhelyek száma 0,6 százalékkal 214 ezerre nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.