Paks II.: két kapura játszott az Európai Bizottság?

A francia kormány stratégiáját javasolhatta az EU Magyarországnak.

Győr Ágnes
2017. 01. 09. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Maga az Európai Bizottság adott javaslatokat Magyarországnak arra vonatkozóan, milyen érvekkel lehetne elérni, hogy az Európai Bizottság lezárja a Paks II. bővítésével kapcsolatban folytatott vizsgálatokat” – abszurdnak hangzik, de ez derült ki azokból a belső dokumentumokból, amelyeket megszerzett az EurActive.

A hírportál birtokába kerül bizottsági emlékeztetők alapján az energiapolitikai főigazgatóság feje, Dominique Ristori 2016. február 19-én találkozott Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkárral, és jelezte neki, hogy minden a magyar fél által felhozott érv arra nézve, miért nem írtak be közbeszerzést az atomerőmű bővítése ügyében, el lett utasítva. A biztos ugyanakkor rámutatott a találkozón arra is, hogy korábban, hasonló ügyben folytattak vizsgálatot a francia kormány Flamanville projektjének ügyében is, s ott a bizottság végül elfogadta a franciák „technológiai kizárólagosságról” szóló érvét. Azaz hogy azért nem írtak ki közbeszerzést az adott beruházásra, mert tudni lehetett, kizárólag egy cég (ez esetben az Areva) alkalmas arra, hogy elvégezze a kijelölt feladatot.

A Sonkodi és Ristori közt lezajlott találkozó után három hónappal Günter Oettinger, a digitális gazdaságért felelős német uniós biztos (aki 2010 és 2014 között az energetikai portfólióért volt felelős) Budapestre utazott Klaus Mangold német üzletember és orosz lobbista magánrepülőjén. Augusztusban pedig arról tájékoztatta a bizottság Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselőjét: „le fogják zárni a Magyarország ellen a Paks II. beruházás ügyében zajló vizsgálatot, mivel elfogadták a Budapest »technológiai kizárólagosságról« szóló érvét arra vonatkozóan, miért bízta meg 2014 januárjában, közbeszerzés kiírása nélkül a projekttel az orosz Rosatomot.

„Tovább bonyolódik Paks2 ügye” – ezzel a felütéssel osztotta meg Jávor Bendek Facebook-oldalán az EurActive cikkét. A képviselő kifogásolta, hogy az Európai Bizottság másfél hónapja „nem tud elemi információkat küldeni” neki a döntésről, ismételt levelei, kérései, telefonjai és hivatalos adatkérései ellenére. A PM politikusa szerint, az EB pontosan tudja, minél több részlet lát nyilvánosságot, annál világosabb lesz, hogy szakmailag mennyire megalapozatlan a döntés, és további kínos időknek néznek elébe. Hozzátette azt is, hogy ahhoz képest, ami történik, még a House of Cards (a washingtoni politika intrikáival foglalkozó sorozat) sem durvább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.