Egyre többen dolgoznak, és nem csak közmunkában

Majdnem rekordszinten van a foglalkoztatottság, igaz, ebbe sok külföldön dolgozót is beleszámolnak.

MN
2017. 04. 28. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017 első három hónapjában a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 368 ezer fő volt, 106 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez azt jelenti, hogy az aktív korúak (15–64 évesek) foglalkoztatási rátája 67,1 százalék, két százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A 15–24 éves fiatalok közül 299 ezer fő dolgozott, így a foglalkoztatási arány 1,6 százalékponttal, 28,4 százalékra nőtt.

Ez azt is jelenti, hogy 2017 elején tovább csökkent a munkanélküliek száma 66 ezerrel, 207 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,9 százalékponttal, 10,3 százalékra csökkent, és némileg mérséklődött az arányuk az összes munkanélküli közt.

A foglalkoztatottak közé sorolja a KSH a több mint 111 ezer külföldön dolgozót és több mint 200 ezer olyan embert, aki „magát közfoglalkoztatottnak vallja”. Utóbbi kifejezés értelmezése nem teljesen világos, hiszen valaki vagy közmunkás, vagy nem, mindenesetre a Magyar Nemzet hamarosan rákérdez a dologra a KSH-nál.

A statisztika szerint egyébként mind a külföldön dolgozók, mind a közfoglalkoztatottak száma csökkent néhány ezer fővel egy év alatt, így a foglalkoztatottság növekedése az úgynevezett elsődleges munkaerőpiacon következett be. Ez a KSH adatai szerint nem is kismértékű, hiszen 121 fővel nőtt azok száma, akiknek hazai munkájuk van.

A foglalkoztatás szintje valamennyi régióban emelkedett, de leginkább az Alföldön: 3,6 százalékponttal Észak-Alföldön, illetve 2,4 százalékponttal Dél-Alföldön. A foglalkoztatási ráta Közép-Magyarországon volt a legmagasabb (71,1 százalék), a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb (61,9 százalék). A Közép- és Nyugat-Dunántúlon a foglalkoztatottság tovább növekedett, igaz, a növekedés mértéke (1,8 és 1,7 százalékpont) elmaradt az átlagtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.