Jön a kamatmentes lakásfelújítási hitel

Féléves csúszás után beindul a lakások energetikai felújítását célzó hitelprogram.

Illés József
2017. 04. 03. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem féléves csúszás után április 24-én elindul a kamatmentes hitelprogram a lakások energetikai felújításának támogatására. A kabinet már többször beígérte az uniós forrásokból megvalósuló hitelprogramot. Először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető kölcsönök kiosztásának az elindítását, később azonban tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának időpontját, amit azután február végére s azt követően április végére tettek át.

A hitelt fel lehet venni az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére. A megújuló energiafelhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvízigény kielégítésére napkollektoros rendszer telepítésére. Szintén lehetőség van hőszivattyú rendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére hálózati vagy autonóm villamosenergia-termelésre.

A felújításokhoz legalább 10 százalék önerő szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. A családi házak esetében maximum 10 millió forint, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a kétmillió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet. A futamidő legfeljebb 20 év lehet. A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, amelyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre. A kölcsönt az úgynevezett az MFB-pontokon lehet igényelni 2022. december 31-ig.

Számos családnak jelentős segítség lett volna, ha kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási keretet, amelyet az Európai Unió kész volt biztosítani az otthonok energiatakarékossági átalakításához. – A vissza nem térítendő támogatás elvonásával gyakorlatilag megfelezte a kormány a rendelkezésre álló keretet – nyilatkozta lapunknak korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője. Szalai Gabriella elmondta: a most induló hitelprogram segítségével optimista becslések szerint mintegy 30 ezer lakás újítható fel. Miközben a mintegy 4,4 milliós hazai ingatlanállományból legalább kétmillió szorulna korszerűsítésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.