A csődvédelem ellenére miskolci terjeszkedésről beszél a Takata

A japán és az amerikai csődvédelmi eljárás ellenére a cég más régiókban tovább erősödik.

MTI
2017. 06. 26. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Takata Európában nyereségesen működik, nem jelent csődöt, miskolci üzemében pedig zavartalanul folytatja a termelést, sőt bővíti kapacitását – közölte a Takata Safety Systems Hungary Kft.

Azzal kapcsolatban, hogy a Takata autóalkatrész-beszállító vállalat ma csődvédelmet kért Japánban és az Egyesült Államokban, a magyar leányvállalat közleményében hangsúlyozta, a csoport Japánban, Ázsiában, Amerikában és az európai, közel-keleti és afrikai régióban (EMEA) tevékenykedő jogilag független, önállóan működő részlegekből áll.

Az autóalkatrész-beszállító vezetése ma döntött a csődvédelemről, miután a cég több mint 9 milliárd dollár (közel 2500 milliárd forint) veszteséget szenvedett el hibás légzsákjai miatt, amelyek az autóipar valaha volt legnagyobb visszahívási hullámát eredményezték. A légzsák-meghibásodással kapcsolatban felmerült költségek és pénzügyi terhek elsősorban az amerikai és a japán érdekeltségeknél keletkeztek, a csoport többi tagja viszont nyereségesen működik és megfelelő bevételt termel – mutattak rá. Hangsúlyozták, a Takata EMEA pénzügyi mutatói kifejezetten jók, a cég erőteljes gazdálkodási bázisra támaszkodik és jó üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.

Kiemelték, a Takata EMEA függetlenül működik és nem szorul egyetlen más érdekeltség pénzügyi támogatására sem. A konszern magas megrendelésállománnyal rendelkezik az EMEA térségben, fizetési kötelezettségeit módosítások és fennakadások nélkül tudja teljesíteni beszállítói és alkalmazottai felé, és termékeit is zökkenőmentesen szállítja ki megrendelőinek. A Takata nem készül csődvédelmet kérni Európában – szögezték le.

Hozzáfűzték: a Takata EMEA leányvállalatait a régióban, azok partnereit és alkalmazottait közvetlenül nem érinti hátrányosan az amerikai és a japán érdekeltségek csődeljárása és azok értékesítése egy új tulajdonosnak.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény hangsúlyozza, hogy a Takata a terveknek megfelelően tovább bővíti termelési kapacitását a jelenleg 1400 alkalmazottat foglalkoztató miskolci üzemben, és az elkövetkező hónapokban újabb kétszázzal növeli a dolgozói létszámot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.