Állami felszámolót kapott a Palóc Nagyker

Az új felszámoló a budapesti Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., a felszámolóbiztos Vályi Attila.

MTI
2017. 06. 26. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új felszámolót jelöltek ki a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez, mert a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette az adóst – erről szóló végzését a Cégközlöny honlapján tette közzé a Balassagyarmati Törvényszék. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt.

Az új felszámoló a budapesti Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., a felszámolóbiztos Vályi Attila. Mint írják, a kormány 154/2017. számú rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a salgótarjáni társaságot, ezért a csődtörvény vonatkozó szakaszát alkalmazni kell az eljárás során.

Az állami felszámolóhoz bejelenthető hitelezői igénybejelentés jogvesztő határideje az eredeti kezdő időponttól számított 120 nap. (A Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolási eljárása május 4-én kezdődött meg.)

A végzés rögzíti azt is, hogy az új felszámoló, az adós és a hitelezők kötelesek elektronikusan kapcsolatot tartani a bírósággal, ennek hiányában a beadványukban foglalt minden nyilatkozatuk hatálytalan.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél 2016. szeptember 23-án rendelték el a csődeljárást. A cég a csődeljárás előtt Nógrád megye legnagyobb munkáltatója volt, 1300 embert alkalmazott. A CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 86 boltot üzemeltetett a térségben, de a CBA Kereskedelmi Kft. tavaly szeptember közepén kizárta a hálózatából.

A Balassagyarmati Törvényszék az idén április 4-én megszüntette a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. kérelmére elrendelt csődeljárást, mivel az adós és a hitelezők között nem jött létre egyezség.

Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a múlt héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkezdik a felszámolás alatt álló cég dolgozóinak kifizetését. Az elmaradt bérek rendezéseként első körben több mint 121 millió forintot fizetnek ki 359 munkavállalónak a bérgarancia alapból, a törvény szerint a nettó járandóságot közvetlenül a munkavállalók kapják.

Az összeget, amely az elmaradt bértartozás első része, az előző felszámoló, a budapesti székhelyű Green Adviser Kft. igényelte. Tamási Ildikó arról is tájékoztatott, hogy a felmondások lebonyolítása, a végkielégítések számfejtése után, újabb igénylést követően, a kormányhivatalnak ismét lesz lehetősége támogatást nyújtani a bérgarancia alapból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.