Bajba kerülhetnek a feltöltőkártyások

Egy hónap maradt arra, hogy egyeztessék adataikat a szolgáltatójukkal a felöltőkártyás mobilelőfizetők.

Földi Bence
2017. 06. 01. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzívebbé teszi kampányát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak érdekében, hogy értesítse a feltöltőkártyás mobiltelefon-előfizetőket arra, június 30-ig egyeztetniük kell személyes adataikat a szolgáltatójukkal – jelentette be Vajda Boglárka intézményi kommunikációs osztályvezető az NMHH csütörtöki sajtóreggelijén. A közmédia mellett a TV2-csoport és a Viasat-csoport csatornáin 560 reklámszpotot adnak majd le, emellett print hirdetések is lesznek.

Karl Károly hírközlés-felügyeleti főosztályvezető ugyanitt arról tájékoztatott, hogy az Országgyűlés tavaly év végén módosította a vonatkozó törvényt annak érdekében, hogy minden esetben lehessen tudni, „ki van a vonal másik végén”, valamint egy előfizető ne rendelkezhessen akármennyi feltöltőkártyával.

A döntés előzménye, hogy tavaly novemberben kiderült, egy hajléktalan nevére terroristák kétszázezer feltöltőkártyát vásároltak Magyarországon – az ügyről akkor itt írtunk bővebben. Ennek megfelelően egyéni ügyfeleknek maximum tíz, üzleti ügyfeleknek maximum ötven feltöltőkártyája lehet a jövőben.

Az egyeztetés során négymillió aktív kártya érintett, ezek egyharmada esett át eddig a személyes adatok egyeztetésén. A szolgáltatónak értesítenie kell a 2017 előtt szerződést kötött feltöltőkártyásokat, hogy adategyeztetésre van szükségük. Első körben SMS-sel kell próbálkozniuk, ha ez nem sikerül, emailt írhatnak. Azonban telefonon vagy személyesen nem keresik az ügyfeleket, aki ilyennel találkozik, gyanakodjon visszaélésre – figyelmeztetett Karl Károly.

A személyes adatok egyeztetése során valamilyen személyazonosításra alkalmas okmányra van szükség, online, telefonon és postahivatalokban is van lehetőség a folyamat végigvitelére. A június 30-i határidőt nem tolják ki, aki nem egyezteti adatait, annak a szerződése megszűnik, éppen ezért – mint azt Karl elmondta – érdemes minél hamarabb, még a nyári szünidő előtt elvégezni az egyeztetést. Ám a kártya későbbi adategyeztetéssel újraaktiválható lesz, és a szolgáltatókon múlik, hogy az adott kártyához társuló egyenleg megmarad-e – jelentette ki Karl Károly. Rámutatott arra is, hogy ugyanilyen egyeztetésre ezentúl évente sor kerül majd.

Az NMHH munkája során tapasztalt helytelen adategyeztetést két szolgáltató részéről, melyek már meglévő adatokkal dolgoztak, nem folytatták le az eljárást – ezen cégeket felszólították a jogkövető magatartásra. Volt olyan szolgáltató is, amelyiknél az online egyeztetésnél csak akkor lehetett elküldeni az adatokat, ha a felhasználók hozzájárultak a direkt marketing célokra való adatátadáshoz is. Az online adategyeztetés egyébként a Telekomnál és a Telenornál is megéri, előbbi egy hétvégén át ingyenes hálózaton belüli hívásokat ad az ügyfeleknek, utóbbi pedig ingyen 20 perc hanghívást és 500 mb adatforgalmat. A Vodafone hamarosan élesíti online egyeztető oldalát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.