Ferihegy: házkutatást tartottak a Celebinél

Több embert is őrizetbe vettek, a TaxiPlusszal kötött szerződésekkel lehet probléma.

Bodacz Péter
2017. 06. 10. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házkutatást tartott a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó, török Celebinél. Az akció során őrizetbe vették E. István gazdasági igazgatót, B. Viktória beszerzési vezetőt és a társaság főkönyvelőjét – értesült lapunk. Bár a Celebi neve legutóbb a szintén ezen a piacon mozgó, állami tulajdonú Malév Ground Handlinggel (Malév GH) való kartellezés gyanúja miatt szerepelt újságunk hasábjain, úgy tudjuk, más ügyről van szó, amely a cég tulajdonosi köreit nem, a budapesti taxipiacot annál inkább érinti.

Lapunk információi szerint a Celebi a TaxiPlus nevű társasággal kötött szerződést arra vonatkozóan, hogy munkatársaikat szállítsa éjjel, amikor a BKV járatai nem üzemelnek. A feladatot a taxicég havonta hatmillió forintért vállalta, ám a gyanú szerint a Celebinek az üzletet lebonyolító gazdasági vezetői – a közbeszerzési korrupciós ügyekből ismerős módon, csak kicsiben – visszakaptak pénzt a TaxiPlustól a megbízásért cserébe. Értesülésünk szerint ez az összeg elérte a szerződésben foglalt megbízási díj harminc százalékát. Azaz – ha igazak információink, amelyeket az érintettek eddig nem cáfoltak – a Celebi emberei a trükkös üzlettel tulajdonképpen saját munkaadójukat károsították meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egyelőre nem adott választ lapunknak az üggyel kapcsolatban föltett kérdéseire, de úgy tudjuk, nemcsak a Celebi néhány gazdasági vezetőjét, hanem a TaxiPlus értékesítési menedzserét, K. Pétert is őrizetbe vették az akcióban. Ez pedig arra enged következtetni, hogy tettenérés történt a rendőr-igazgatóság szerdai akciója során.

Azt, hogy a reptéri rendőrség kinek a bejelentésére kezdte el vizsgálni a Celebi és a TaxiPlus együttműködését, eddig nem sikerült kideríteni. Tény ugyanakkor, hogy egy ilyen ügy sokat ront a TaxiPlus hírnevén, és így jelentősen csökkentheti piaci értékét is. Mindez azért fontos, mert értesüléseink szerint a társaság fölvásárlására készül a Főtaxi, amely egyébként a Budapest Airport hivatalos taxiszolgáltató társasága. Egy ideje már nem számít egymás riválisának a két cég, fuvarszervezési platformjaik ugyanis össze vannak hangolva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a TaxiPlustól rendelünk fuvart, a Főtaxi logójával ellátott jármű is érkezhet, és ez fordítva is igaz. Az akvizíció ez idáig nem történt meg, és nem nehéz belátni: egy a mostanihoz hasonló fiaskó némileg megváltoztathatja a felek közötti alkupozíciót.

Lapunk megkereste az ügyben az érintett vállalkozásokat, ám a Celebi eddig nem reagált megkeresésünkre, a TaxiPlus részéről nem nyilatkoztak, a Főtaxi szóvivője pedig jövő hét elejére ígért tájékoztatást.

A hatóságok más ügyben is vizsgálódnak a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó Celebi háza táján: mint arról lapunk már tavaly év végén beszámolt, 2016 októberének közepén kartellgyanú miatt jelentette föl a török céget a Gazdasági Versenyhivatalnál Kisvári János, az állami tulajdonú vetélytárs Malév GH akkor leköszönő vezérigazgatója. A tiltott áregyeztetés lehetősége a British Airways, az Iberia, az Air Lingus és az Alitalia földi kiszolgálására kért ajánlatokkal összefüggésben vetődött föl. De a lapunk birtokába került dokumentumok szerint már 2014-ben, a Turkish Airlines ajánlatkérésekor kezdeményezte az árak egyeztetését a Celebi a Malév GH-nál. Ezzel kapcsolatban a lapunknak név nélkül nyilatkozó repülőtéri forrásaink azt közölték, hogy a földi kiszolgálási piacon már jó ideje farkastörvények uralkodnak. Mint fogalmaztak, a helyzet annyira rossz, hogy a vetélytársak legszívesebben megfojtanák egymást egy kanál vízben, de piaci pozícióik megtartásáért olykor kénytelenek megnemtámadási szerződéseket kötni. A versenyhivatal vizsgálata jelenleg is tart.

 

Frissítés: A Celebi és a Főtaxi hétfőn délután reagált lapunk pénteki megkeresésére. 

A Celebi válasza:

\"A Celebi a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét. A Celebi nemzetközi vállalatként szigorú etikai előírásokkal és protokollokkal rendelkezik, és munkavállalóitól is azt várja el, hogy ezeknek megfelelően végezzék tevékenységüket. A Celebi készen áll arra, hogy együttműködjön a magyar hatóságokkal, és minden szükséges információt megadjon. Egyelőre korlátozott információval rendelkezünk az üggyel kapcsolatban, ezért további információval egyelőre nem tudunk szolgálni.\"

A Főtaxi válasza: 

\"A Főtaxinak a Magyar Nemzet szombati lapszámában megjelent ügyről a megjelenteken túl nincsen információja. Ugyanakkor határozottan kijelentjük, hogy a Főtaxinem folytatott semmilyen tárgyalást a Taxi Plus felvásárlásáról, arra ajánlatot sem tett.Ezen felül mindenképpen le kívánjuk szögezni, hogy a két társaság fuvarszervezési platformjai nincsenek összehangolva, a két társaság között semmilyen együttműködés nincs.\"

 

 

Bővít a Budapest Airport

Bővítette utasfelvételi kapacitását a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetője, a 2B terminálon tíz új utasfelvételi pultot alakítottak ki, és növekedett az utasváró területe is. A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a fejlesztést az utasforgalom dinamikus növekedése indokolta: májusig 14,5 százalékkal többen fordultak meg a repülőtéren, mint 2016 első öt hónapjában, ráadásul a légitársaságok két tucat új járatot jelentettek be az idei évre, ami 8 százalékos kapacitásbővítésnek felel meg. A 2B terminálon az új utasfelvételi pontok a meglévő soroknak háttal épültek meg. Ezzel a műszaki megoldással nem kellett jelentősen átalakítani a poggyászszállító rendszert, hiszen ugyanazokra a szalagokra kerülnek a feladott bőröndök, csak a másik oldalról. Mindez része a Bud 2020 programnak, amelynek keretében 50 milliárd forintot fordítanak 2020-ig a repülőtér fejlesztésére. A beruházáshoz tartozik a már épülő új szálloda, amely még idén megnyílhat a nagyközönség előtt, továbbá a 2B terminálon az új utasmóló is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.