Húszmilliós bírságot kapott a Budapest Bank

Rendszerszintű hiányosságok miatt bírságolták meg a bankcsoportot, a büntetési tétel nem jelent komoly kiesést náluk.

MTI
2017. 06. 26. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20,45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Budapest Bank-csoportot a tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt, a feltárt jogsértések nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB csoportvizsgálata a Budapest Banknál a többi között a vállalatirányítási tevékenységgel, a hitelkockázat-kezeléssel és az adósságfék-szabályozás alkalmazásával kapcsolatban állapított meg hiányosságokat. A bank például a fedezetlen hitelek hitelbírálatánál sok esetben a jövedelemre vonatkozó adatokat – a lakossági eladósodás megakadályozását szolgáló jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) szabályokat megsértve – telefonon ellenőrzött ügyfélönbevallás alapján is elfogadta.

Problémát talált az MNB a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység, a tőke- és tőkekövetelmény-számítás, valamint a számvitel és az informatikai biztonság terén is.

A bank emellett befektetési szolgáltatási tevékenysége során nem felelt meg maradéktalanul az üzletszabályzatra, az ügyfélértesítésekre, az alkalmassági és a megfelelőségi ügyféltesztekre, valamint a megbízást követő ügyféltájékoztatásra vonatkozó előírásoknak sem – jelezte közleményében az MNB.

A jegybank a 2014. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A MNB arra is kötelezte a Budapest Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére – gondoskodjon arról, hogy pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenysége teljes körűen feleljen meg a jogszabályoknak, valamint járjon el szabályosan a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését szolgáló tényleges tulajdonosi nyilatkozatok kitöltésénél.

A bankkal szemben kiszabott 20 millió forint felügyeleti bírságot az MNB szerint különösen indokolttá tette a megállapított jogsértések száma és súlya, illetve egyes jogsértések rendszerszintű jellege. Súlyosító körülménynek számított egyebek mellett, hogy a bank hitelezési tevékenysége során olyan gyakorlatot folytatott, amely a lakossági eladósodás megelőzését segítő szabályok érvényesülését akadályozta. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali intézkedéseit.

Az MNB a működési gyakorlatot érintő kisebb súlyú jogsértések miatt 450 ezer forint bírságot szabott ki a Budapest Lízing Zrt.-re.

A Budapest Alapkezelő Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.