Jön az otthonról megnyitható bankszámla

Már csak a jegybank rendeletére várnak a bankok, hogy elindítsák az új szolgáltatást.

Hajdú Péter
2017. 06. 28. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan már nem kell befáradnia valamelyik pénzintézetbe annak, aki számlát szeretne nyitni, hanem otthonról, online is megteheti. A procedúrához nem kell más, csak egy előkészített személyi igazolvány, lakcímkártya és egy online videochatre alkalmas számítógép, laptop vagy akár mobiltelefon. Ezt a pénzmosás és terrorizmus elleni törvény hétfőn életbe lépett módosítása teszi lehetővé, amely egyebek mellett megteremti az online szerződéskötés elvi lehetőségét. Azért csak elvi egyelőre ez a lehetőség, mert a bankok arra várnak, hogy megszülessen az a jegybanki rendelet, amely a szolgáltatás nyújtásának részleteit szabályozza.

Szerettük volna megtudni, hogy mikorra készülhet el a hiányzó rendelet, de a jegybank felügyeleti részlege lapzártánkig nem válaszolt ezt firtató kérdésünkre. Egyéb ágazati forrásokból azonban úgy értesültünk, hogy a hazai kereskedelmi bankokkal, illetve a Magyar Bankszövetséggel a témában folytatott egyeztetések már igen előrehaladott állapotban vannak, így remélhetőleg záros határidőn belül megjelenik a jegybanki jogszabály is.

Miután a várható rendelet tartalmára vonatkozóan sem kaptunk jegybanki tájékoztatást, egyelőre csak a Gránit Bank információira hagyatkozhatunk. Eszerint a bank már megújította videobankrendszerét, s alkalmassá tette videochaten keresztüli ügyfél-azonosításra, jelenleg tesztelik a technológiát. A banknál lapunknak elmondták, a jelenleg tesztelés alatt lévő rendszert a később megjelenő részletes szabályokhoz igazítva indítják majd el az online szerződéskötést. Amennyiben videochatre alkalmas készülékkel rendelkezik az érdeklődő, akkor a bank honlapján a videóbankra mutató linkre kattintva juthat el az ügyintézőhöz, s a vele folytatott beszélgetés során akár tíz perc alatt is azonosíthatja magát, majd megkötheti bankszámlaszerződését. Aki pedig mobilt használ, az egy alkalmazás letöltését követően közvetlen kapcsolatba kerülhet a banki ügyintézővel, feltéve, hogy kamerával is rendelkezik a telefon.

A Gránit Bank által alkalmazott módszer egy lehetőség az online bankszámlaszerződés megkötésére, a hétfőn hatályba lépett törvény szövegéből kiindulva azonban elmondható, hogy másféle megoldások is életképesek lehetnek. A jogszabály ugyanis úgy fogalmaz, hogy az ügyfél a szükséges okiratokat és nyilatkozatot elektronikus úton, e-mailen vagy faxon is benyújthatja, amennyiben pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény vagy körülmény nem merül fel. Vagyis elképzelhető olyan megoldás is, amelyben személyes megjelenés nélkül e-mailen vagy faxon keresztül szerződik az ügyfél a bankkal a számlavezetésre.

A szolgáltatás iránti igény hatalmas, hiszen a Gránit Bank felmérése szerint a banki ügyfelek 92 százaléka örömmel fogadná, ha úgy nyithatná meg bankszámláját otthonról, hogy közben a személyes ügyintézésről sem kell lemondania, míg 73 százalékuk szerint nagymértékben elősegítené a bankváltást, ha az új bankszámláért be sem kell menniük a fiókba. A felmérésben feldolgozott csaknem 1400 válasz alapján az ügyfelek 79 százaléka kipróbálna egy új bankot, ha nincs számlavezetési díj, és a bankkártya az első évben ingyenes, 84 százalékuk pedig inkább otthonról, online nyitna bankszámlát, mint egy bankfiókban vagy egy előre egyeztetett helyszínen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.