Már nem csak álom, hogy amerikai gázt szállítsanak Közép-Európába

A lengyel miniszterelnök fogadta az első szállítmányt, közben a kormány megfúrná a német-orosz terveket.

MN
2017. 06. 08. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel PGNiG és az amerikai Cheniere Energy együttműködésében csütörtökön megérkezett az északnyugat-lengyelországi Swinoujscie kikötőjébe az első amerikai cseppfolyós földgázt (lng) szállító tankhajó. A szállítmány történelmi jelentőségét mutatja, hogy személyesen Beata Szydlo miniszterelnök fogadta. A lengyel lng-terminál 2015-ben épült meg, és ha a szállítás felfut, valódi versenyhelyzetbe kényszerítheti az eddig gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő orosz Gazpromot, hiszen lehet alternatívája az orosz gáznak, és még az is lehet, hogy olcsóbb lesz az amerikai cseppfolyós földgáz.

A washingtoni külügyi tárca is üdvözölte az első az amerikai lng-szállítmány megérkezését. A közlemény hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok lng-exportja amerikai munkahelyeket teremt, ugyanakkor európai partnerei számára csökkenti az energiaárakat, és hozzájárul Európa energiabiztonsági céljainak megvalósításához is. A dokumentum utal arra is , hogy az amerikai külügyi minisztérium szorosan együttműködött európai partnereivel az energiaforrások bővítésének megteremtése érdekében.

Épp pénteken jelentette be Marek Gróbarczyk lengyel tengerészeti miniszter, hogy a varsói kormány le kívánja állítani az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramat 2. nevű tenger alatti gázvezeték fejlesztését. A lengyel rádiónak nyilatkozó Gróbarczyk azt mondta: a német-orosz gázvezeték – amely Lengyelországot megkerülve, közvetlenül szállítana gázt Németországba – ellentétes azzal az elvvel, hogy ami nem előnyös az összes európai uniós országnak, az nem lehet előnyös egyiknek sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.