Nem elégedettek a bérfejlesztéssel a Tesco dolgozói

Tovább szerveződik az érdekképviseletek által meghirdetett országos demonstráció.

MN
2017. 06. 09. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elégedettek az érintett munkavállalók a Tesco áruházlánc által csütörtökön bejelentett, személyenként mindössze bruttó 4 ezer forintos bérfejlesztés mértékével, ezért tovább szerveződik az érdekképviseletek által meghirdetett országos demonstráció – tudta meg a Magyar Idők.

A lap azt írja, Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke ezt arra reagálva nyilatkozta, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtökön közölte: a társaság minden magyarországi áruházában és raktárában dolgozó fizikai munkavállaló nagy részének, az aktív alkalmazottak hetven százalékának emelik a fizetését júliussal, összesen 1 milliárd forint értékben. Bubenkó kijelentette, hogy a béremelés tényével egyetértenek, a mértékét azonban nem tudják elfogadni, ezért folytatódik az országos elégedetlenségi megmozdulás szervezése a Tesco áruházlánc munkavállalói körében.

Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. nemrégiben kinevezett működési ügyvezető igazgatója azt mondta, elsőként a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákra koncentrálnak, mostantól minden, a Tescónál legalább hat hónapja dolgozó munkatárs legkevesebb bruttó 165 ezer forintot keres, míg jövő januárban ezt a fizetést még tovább emelik, ismét a szakképzett minimálbér fölé. Hozzátette: ezzel egy időben az áruház- és boltvezetők, valamint az üzletekben dolgozó vezetők bérére is áldoz a vállalat, továbbá a logisztikai központok Tesco-munkatársainak fizetése is emelkedik.

Bubenkó Csaba leszögezte: a mintegy 7200 érintett fizikai munkavállaló esetében csupán bruttó 4 ezer forint fizetésemelést jelent a mostani döntés, amely „nevetséges” összeg, nem fogadják el. A döntés után az érintettek több áruházból jelezték a szakszervezeteknek, hogy számukra nem jelent érezhető segítséget a most megállapított összeg, ezért a dolgozók azt kérték az érdekképviselőktől, hogy erősítsék meg a nemrégiben meghirdetett, példátlan mértékű összefogást, és akár sztrájkkal hívják fel a figyelmet a helyzetükre – fűzte hozzá.

„Kizsákmányoltak, fáradtak az alkalmazottak, ami az évek alatt elhibázott bérpolitika következménye, most azonban nagyon elszántak is. Kérik, hogy ne engedjünk az elvárásokból, ugyanis a jelenlegi szakmunkás-bérminimum, vagyis 161 ezer, illetve a júliustól tervezett 165 ezer forint bruttó bérek helyett legalább 200 ezer forint fizetés járna a fizikai alkalmazottaknak a korábbi tervek alapján. Vagyis nem 4 ezerrel, hanem 40 ezerrel kellene emelni az árufeltöltők, a pénztárosok, a pultosok, a bolti alkalmazottak jövedelmét ahhoz, hogy stabilizálódjon a kritikus foglalkoztatási helyzet az áruházakban. Ehhez a követeléshez tartjuk magunkat” – jelentette ki.

Szavai szerint amennyiben nem sikerül júliusig megállapodniuk a Tescóval, ősz elején sor kerülhet a forgalmasabb egységeket érintő különféle demonstrációs lépésekre. Ennek részleteit egyelőre nem hozzák nyilvánosságra – teszi hozzá a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.