Sztrájkra készülnek a MÁK dolgozói

Huszonöt százalékos béremelést akarnak.

MN
2017. 06. 01. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két órás sztrájkot tartanak július 17-én, amennyiben a kormány és az országgyűlés nem támogatja a központi közigazgatási szerveknél dolgozók 2017-től érvényes, 25 százalékos bérfejlesztését – jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei.

Közleményükben azt írják, „a Magyar Államkincstár dolgozói 9 éve nem kaptak bérfejlesztést, többségük a garantált bérminimumért dolgozik naponta több mint 8 órán át. A Magyar Államkincstárnál állandósult a munkaerőhiány, a munkatársak rendszeresen túlóráznak. Ők felelnek azért, hogy a jogosultak megkapják időre az ápolási díjat és további szociális támogatásokat.” Hozzáteszik: a Magyar Állakincstárt folyamatosan hagyják el a munkavállalók az alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt, és őket a versenyszférát is érintő szakemberhiány miatt képtelenség pótolni, ezért a határidőket egyre nehezebben képesek tartani.

„Szakképzett munkaerő, mint például it-szakember, bérszámfejtő, könyvelő a piacon magasabb fizetésért is el tud helyezkedni, ezért a fluktuáció mellett állandósult az emberhiány” – teszik hozzá.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezeteinek képviselői úgy döntöttek, megfogalmazzák sztrájkfelhívásukat, és megalapították a sztrájkelőkészítő bizottságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.