Nyolc- helyett tizenkétmilliárdból újítják fel az Eiffel-csarnokot

Az épület az Operaház és az Erkel műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd.

MN
2017. 07. 15. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezett 8 helyett végül 11,9 milliárd forintból alakít ki a Strabag Építő Kft. új műhelyházat és próbacentrumot a Kőbányai út 30. szám alatti Villamosmozdony-javító Csarnokban (Eiffel-csarnok) és az ahhoz kötődő további épületekben az Operaháznak és az Erkel Színháznak, miután gyorsított tárgyalásos eljárással megegyezett a Magyar Állami Operaház az építőcéggel – derült ki a közbeszerzési értesítőben szombaton megjelent hirdetményből, amelyre az Mfor.hu hívta fel a figyelmet.

A Strabagra generálkivitelezési feladatok várnak, beleértve a bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákat. Nem mellesleg a tavaly augusztusi, generálkivitelezési munkákra vonatkozó hirdetmény még hétmilliárddal számolt. A kormány ugyanakkor első szándékból 14,5 milliárd forintot fordított volna a projektre, legalábbis ezt a keretet fogadták el még 2015 nyarán. 

Tavaly már két tender is eredménytelenül zárult. A kormányhatározatok szerint a felújított Operaházat 2018. május 24-ig kell megnyitni, és az Opera-felújítás elkezdésének feltétele az Eiffel-csarnok elkészítése.

A Népliget szomszédságában fekvő Eiffel-csarnok korábban a MÁV északi járműjavítójaként szolgált, 220 méteres hosszal és 110 méteres szélességgel az ország legnagyobb állami kézben levő ipari műemlék épülete. Az 1886-ban épített, acélszerkezetű épület az Operaház és az Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd. Ugyanakkor a díszlet- és a jelmezraktárak mellett helyet kapnak benne többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.