A kamion-Eb napján tett bejelentést Szijjártó Péter a hollandokról

A külügyminiszter közölte, elfogadta a hollandok elhatárolódását, s kiemelt figyelmet kap a tehergépjármű-ipar.

MTI
2017. 08. 27. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tart attól, hogy a külpolitikai viták veszélyeztetik egy fontos európai országgal a gazdasági együttműködést – mondta az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. A Hollandiával kapcsolatos diplomáciai vitára utalva Szijjártó kérdésre megismételte: pénteken felhívta a holland külügyminiszter, aki elhatárolódott leköszönő nagykövetük Magyarországot negatívan érintő kijelentéseitől, és hangsúlyozta, hogy azok nem tükrözik a holland kormány álláspontját. Szijjártó Péter hozzátette: az elhatárolódást elfogadta, és hétfőn konzultál a Hágából visszarendelt nagykövettel, hogy gyorsabban meghozzák a szükséges döntéseket. Ismeretes, a távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Ezt követően Szijjártó közölte, kérjenek bocsánatot, s a két ország között pedig meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás. Bert Koenders holland külügyminiszter még pénteken leszögezte: – Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül – jelentette ki. 

A gyorsasági kamion-Eb magyarországi állomásának vasárnapi versenynapján Szijjártó Péter az MTI-nek még arról is nyilatkozott, hogy a járműipari beruházások ösztönzésénél a következő években jóval erőteljesebben fogják figyelembe venni tehergépjármű-ipar fejlesztéseivel kapcsolatos kérdéseket.

„Az, hogy Magyarország sportnagyhatalom, az az idei nyár után többé nem lehet kérdéses. A vizes világbajnokság mellett Forma-1-et, Győrben Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendeztünk, most itt a kamion-Eb mezőnye, a jövő héten pedig cselgáncs-vb lesz Budapesten” – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a Hungaroringen ezen a hétvégén zajló esemény azért is fontos, mert az autóipar nem csak a személygépjárművek gyártásáról szól, a tehergépkocsik ágazata pedig a gépjárműipar modernizálásának szempontjából az élen jár.

„Könnyen lehet, hogy az elektromobilitás fejlesztései hamarabb jelennek majd meg a kamionokban, mint a személyautókban. Ezért is itt az ideje, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát adó autóiparon belül ugyanúgy koncentráljunk a tehergépjármű-iparra is” - jelentette ki a miniszter. Szijjártó szerint a Magyarországon már most is jelen lévő járműipari vállalatokat meg kell győzni arról, hogy a tehergépjármű-gyártás területén is jobban számítsanak az országra. A miniszter megjegyezte, az ágazat termelési értéke új rekordra emelkedik az idén, meghaladja a 8000 milliárd forintot.

Arról már a Napi.hu portál tudósított, hogy a Hungaroringen tartott kamion-Eb-futamon Kelet-Magyarország egyik legmeghatározóbb logisztikai szolgáltatója és fuvarozó vállalata, a Révész Group és a DAF bejelentette, hogy a szolgáltató 370 új DAF kamiont szerez be. A Révész Group tulajdonosa, Révész Bálint pedig átvette a 370 kamiont jelképező kulcsot.

Arra pedig a Hvg.hu hívta fel a figyelmet, hogy bár a kamionok gyártója, a DAF Trucks N.V. amerikai kézben van, a járművek minden valószínűség szerint a cég holland, esetleg belgiumi üzemében készülnek, a társaság pedig a holland GDP-t növeli majd a jókora magyar üzlettel. 

A kamion-Eb a vasárnapi első futamán egyébként a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, a Tankpool24-Mercedes magyar pilótája a második helyen ért célba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.