Csak Pintér Sándor engedélyével fektethetnének be Magyarországon bizonyos cégek

Harangozó Tamás szerint a tervezet jogállami nonszensz.

MN
2017. 08. 25. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európán kívüli állam polgára vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag a mindenkori belügyminiszter engedélyével fektethetne be Magyarországon Pintér Sándor tárcájának tervei szerint – írja a belügyminisztériumi tervezetre hivatkozva a Népszava.

Eszerint az Európai Unión vagy az Európai Gazdasági Térségen kívüli állam polgára vagy ilyen országban bejegyzett vállalkozás egyes piaci szektorokban – a fegyver- és lőszergyártástól kezdve az atomenergiával foglalkozó bármely piaci tevékenységen át egészen a „kommunikációs csatornák” üzemeltetéséig – magyarországi székhelyű gazdasági társaságban 25 százaléknál nagyobb tulajdonrészt kizárólag „a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős” miniszter, azaz a belügyminiszter „előzetesen beszerzett engedélyével” szerezhet majd.

A lap szerint lényegében Pintér Sándor, avagy a mindenkori belügyminiszter egyszemélyi döntési jogkörévé tenné azt, mely külföldi, például amerikai, kínai vagy arab befektető invesztálhat Magyarországon. A belügyminiszter minden törvényi feltétel vagy előírás nélkül, teljesen önállóan adhatná vagy tagadhatná meg a kérelmeket.

Harangozó Tamás szocialista képviselő a lappal közölte: szerinte a tervezet jogállami nonszensz, a nemzetbiztonsági célokat ráadásul erős korrupciógyanú árnyékolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.