Havi tízmilliárdot költöttünk vényköteles gyógyszerekre

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban.

MN
2017. 08. 03. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta 10 milliárd forintot költöttek gyógyszerre – írja a Világgazdaság.

A lap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva közölte, a legtöbb gyógyszert Baranya és Tolna megyében szedik a betegek, majd a rangsort Békés és Csongrád megye követi, a legkevesebbet pedig a Pest megyeiek költik vényköteles készítményekre.

A receptek többségét az orvosok szív- és érrendszeri betegségekre, valamint diabéteszre és társbetegségeire írják fel. A jelentés szerint azonban a top tízben vannak az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai problémákra kiváltott fájdalomcsillapítók, valamint az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (copd) kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve csak a szív- és érrendszert érintő betegségek gyógyszereire több mint 35 milliárd forintot költöttek 2016-ban.

Országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakra számított hasonló mutatót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.