Jön Putyin, de nem halad az ortodox templomok ígért felújítása

A 2,4 milliárdos állami támogatás ellenére még az építési tervek sem készültek el.

Hava Nikita
2017. 08. 24. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik Vlagyimir Putyin augusztus 28-ára tervezett budapesti látogatása, ám az orosz elnöknek ígért és a magyar kormány által támogatott ortodox templomok felújítása egy kapavágásnyit sem haladt. A kormány februárban 2,4 milliárd forint támogatást ítélt oda az orosz egyháznak, amit a minisztérium már át is utalt a számlájukra, de a projektek szinte még a tervezési fázisban sincsenek.

A Magyar Nemzet információi szerint az orosz ortodox egyház nem rendelkezik se építési engedéllyel, se kiviteli tervekkel egyik munkához sem. Annak ellenére sem halad a kivitelezés, hogy egy hónappal ezelőtt a budapesti Nagyboldogasszony-templom felújítását nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították. Így például a felújításhoz nem kell építészeti tervtanácsi véleményt beszerezni, és településkép-véleményezési eljárást sem szükséges lefolytatni.

Az egyik templom felújításánál viszont más problémák is felmerültek, ugyanis Tokajban még mindig az önkormányzat tulajdonában áll az épület. A felújítása pedig csak akkor kezdődhet meg, ha az ortodox egyház, vagy a magyar kormány tulajdonába kerül – hogy melyik megoldás valósul meg, még nem dőlt el. Úgy tudjuk, nem az önkormányzaton múlik a döntés, az átadás-átvételről egy hónapja már tárgyalt a városvezetés az Emberi Erőforrások Minisztériumában a területért felelős államtitkárral, valamint az orosz egyház vezetőivel, de a végleges döntés még nem született meg. Ezzel kapcsolatban telefonon kerestük Posta Györgyöt, Tokaj város polgármesterét, aki nem akart részletekbe belemenni, csak annyit közölt, hogy már várják a minisztérium döntését az ügyben.

Az orosz ortodox templomok felújításának előkészítése több évvel ezelőtt kezdődött meg. Eredetileg európai uniós források felhasználásával akarta finanszírozni a munkákat – így a tokaji templom felújítását is – az egyház. Ekkor készültek az építési tervek, amelyek mára már elavultak, így az egész projekt újratervezést igényel.

A templomok felújítását azért is kezelik igen fontos ügyként az állam részéről, mert Vlagyimir Putyin a februári látogatása utáni sajtótájékoztatón kétszer is kijelentette: hálás azért, hogy a magyar kormány segítséget nyújt az orosz templomok felújításában. Bár lapunk megkeresésére nem válaszol az Emmi, az Átlátszónak korábban sikerült szóra bírnia a tárcát. A minisztérium szerint a kedvezményezettnek a támogatás felhasználására és a projektek megvalósítására 2018. december 31-éig van lehetősége. Az elszámolás során csak a szabályszerűen felhasznált és számlákkal igazolt összegeket fogadják el. A kedvezményezett a támogatási időszak alatt folyamatosan valósítja meg a projektet, projekteket, az elszámolás határideje 2019. január 31. Szijjártó Péter külügyminiszter idén júliusban Moszkvában találkozott Kirill pártriárkával és Tyihon püspökkel, a magyar ortodox egyházmegye fejével is. Orbán Viktor miniszterelnök pedig június végén fogadta hivatalában a püspököt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.