Már majdnem tizenötezren kapnak 300 ezer forint feletti nyugdíjat

A nyugdíjplafon eltörlése miatt megjelentek a milliós állami nyugdíjak is.

MN
2017. 08. 02. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 9-10 ezerre tehető azon nyugdíjasok száma, akik részére a járulékfizetési felső határ 2013-as eltörlése következtében – a magasabb járulékalap után teljesített járulékfizetés eredményeként – magasabb nyugellátást állapítottak meg az elmúlt években – írja a 24.hu az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közlése alapján.

A portál megjegyzi, tavaly alig 250-300-an tartoztak ebbe a körbe, vagyis megharmincszorozódott azok száma, akik a nyugdíjplafon eltörlése miatt kapnak magasabb időskori ellátást.

A plafon eltörlése miatt megjelentek a milliós állami nyugdíjak is, noha korábban ilyen nem volt. A több százezres nyugdíj egyébként annak az eredménye, ha valaki jóval az öregségi korhatáron túl dolgozik, miközben magas volt a keresete az életpályája során. Idén már hatan voltak, akik egymillió forint feletti összeget kaptak. Jogszabályi előírásokra hivatkozva nem részletezte a portál megkeresésére az ONYF, hogy hányan jogosultak 1, 2 vagy esetleg 3 millió forint feletti nyugdíjra.

Egy évvel ezelőtt 225-en kaptak fél és egymillió forint közötti öregségi nyugdíjat – idén januárra ők is már 292-en lettek. A 300 ezer forint felettiek egy éve még 11 800-an voltak – míg az ONYF friss adatai szerint már 14 455-en vannak.

Ami a másik végletet illeti: 71 221-en vannak azok a nyugdíjasok, akik 50 ezer forintnál kevesebb havi öregségi nyugdíjat kapnak. Azonban ha nemcsak az öregségi nyugdíjakat vesszük figyelembe, hanem minden más ellátást is, akkor háromszázezerre tehető a számuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.