Még 4,5 milliós fizetés mellé is kedvezményes hitelt ad az MNB

Nem csak a jegybankelnök barátnőjével volt nagylelkű.

MN
2017. 08. 25. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül olcsón juthatnak többféle hitelhez is a Matolcsy György vezette jegybank piaci átlaghoz képest is jócskán megfizetett dolgozói a munkahelyüktől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) – írja a 24.hu az MNB közérdekűadat-igénylésére adott válaszára hivatkozva.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy feltűnően alacsony, mindössze 0,9 százalékos kamatot fizet a 32,2 millió forintos munkáltatói kölcsön után Vajda Zita, Matolcsy György jegybankelnök élettársa.

A 24.hu azonban azt írja, hogy a lakáscélú hitel mellett az MNB dolgozói személyi kölcsönt is igényelhetnek. Mégpedig nagyon olcsót: kamata a jegybanki alapkamat plusz 1 százalék, vagyis most 1,9 százalék. A kereskedelmi bankok ajánlatai közt jelenleg nem nagyon van 7 százalékos thm alatti, jellemzően 8-9 százalékos thm mellett lehet személyi kölcsönt felvenni.

Ez a brutális különbség a törlesztőrészletekben is megmutatkozik: az átlagemberhez képest havonta durván 13-14 ezer forinttal kisebb törlesztőrészletet kell fizetnie annak a jegybanki dolgozónak, aki felvette a hatályos szabályzat szerinti maximumot, azaz 5 millió forintot ötéves futamidőre a munkahelyétől. 2015 augusztusától viszont akár 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is adott ilyen méltányos feltételek mellett a Matolcsy-féle intézmény az alkalmazottainak – teszi hozzá a portál.

Az MNB válaszából emellett kiderült, hogy nem csak Vajda Zitával volt nagylelkű a jegybank, amikor kedvezményes lakáscélú hitelhez juttatta: van két alelnök is, aki ugyancsak igényelt és kapott is a méltányos munkáltatói kölcsönből, majd ennek a segítségével lakást vásárolt. A jegybank arra nem tért ki, hogy kik ők, de a portál szerint jelen időben írnak az alelnökökről, azaz nem volt alelnököket említenek. Jelenleg pedig három MNB-alelnök van: Gerhardt Ferenc, Nagy Márton és Windisch László. A 24.hu szerint az a két vezető, aki közülük részesült a rendkívül alacsony kamatozású munkáltatói kölcsönből, együtt összesen 48 millió forintot kapott, az alelnökök bére fejenként havi bruttó 4,5 millió forint. Ehhez a fizetéshez járul tehát a kedvezményes kölcsön.

Korábban Spät Juditnak, az Együtt elnökségi tagjának a kérdésére válaszolva a jegybank elárulta, van egy ügyvezető igazgató is, aki részesült kedvezményes munkáltatói kölcsönben, méghozzá több tíz millió forintos összegben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.