Mérgezés gyanúja miatt tiltják a tojásevést Hollandiában

Rovarirtószer-szennyezés állhat a háttérben.

MN
2017. 08. 02. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívás alapján a tojás fogyasztásától jövő vasárnapig kell tartózkodni, amíg a hatóságok megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak – írja az MTI.

Az eddigi ismeretek szerint a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer bekeverése a holland gyártó üzemben vagy a belga kereskedőnél történt-e.

A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna–Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

„A tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő” – jelentette ki Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a német baromfiipari egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban.

A WHO szerint a toxikus anyag károsíthatja a májat, a vesét és a pajzsmirigyet. Hányást, fejfájást, valamint bőr- és szemirritációt is okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.