Ismét sorban áll a lakosság a bankokban a lakáshitelért

Már a legalább tíz évre rögzített kamatozású hitelekből is 37 milliárd forint értékben vett fel a lakosság.

Hajdú Péter
2017. 12. 11. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem ad okot túlzott aggodalomra, de újból megindult a magyar lakosság eladósodási folyamata. Ennek jele, hogy minden korábbi várakozást túlszárnyalt a lakossági hitelezés bővülése az idei évben, október végére a kihelyezett lakáshitelek összege meghaladta az ötszázmilliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy idén tíz hónap alatt csaknem százmilliárd forinttal több lakáskölcsönt igényeltek a családok, mint tavaly egész évben. Mindezek ismeretében nem lehet csodálkozni azon, hogy az előző év októberi adatához viszonyítva 37 százalékos a növekedés – olvasható a BankRáció.hu elemzésében.

Úgy látszik azonban, hogy a 2008-as válság hatására óvatosabbak lettek a hitelfelvevők, hiszen egyre népszerűbbek a hosszabb kamatperiódusra fölvett kölcsönök. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértőjének szavai is ezt igazolják: a hiteligénylők egyre tudatosabbak, és a biztonságra törekednek. Ezt mutatja, hogy a több mint egy évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek összege az év első tíz hónapjában 284,7 milliárd forintot tett ki, ez pedig 37 milliárddal haladja meg a változó kamatozású, azaz maximum egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek 248 milliárd forintos összegét.

A szakértő szerint a hosszabb időre rögzített kamatozású hitelek felfutásához a válság negatív tapasztalatai mellett hozzájárult a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát hitelminősítés is. A szabályozás ugyanis – több más feltétel mellett – előírja, hogy csak az a kölcsön kaphatja meg a kedvező minősítést, amely legalább három évre fix törlesztőrészletet garantál. Jól mutatja a biztonság fontosságát, hogy a legalább tíz évre rögzített kamatozású hitelekből is 37 milliárd forint értékben vett föl a lakosság.

A BankRáció.hu adatai alapján december elején a legolcsóbb – több mint egy évig fix törlesztőrészletet garantáló – tízmillió forintos és húszéves futamidejű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (thm) 3–4 százalék között volt. Ez a kezdeti időszakban havi 57-58 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig megközelíti a 14 millió forintot, feltéve hogy a kamatok a teljes futamidő alatt nem változnak. Az ugyanilyen feltételekkel, azaz tízmillió forintos, húszéves futamidővel nyújtott, de tíz évre rögzített kamatozású lakáskölcsönök közül a legolcsóbbak 4-5 százalékos thm-mel igényelhetők, ami annyit jelent, hogy havonta 63–88 ezer forint közötti összeg lesz a törlesztési kötelezettség tíz éven át.

Trencsán Erika szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább kicsit drágább, de hosszabb időre rögzített kamatozású hitelt vegyen föl a lakásvásárlásra készülő, mert így biztonságban van kamatemelkedés esetén, amire előbb-utóbb sor kerül. A rövid kamatperiódusra fölvett hitelek ugyan kezdetben olcsóbbak, de 5-10, s különösen 20 éves távlatban a kamatok feljebb mehetnek, ami jelentős törlesztőrészlet-emelkedést is okozhat a hitelfelvevőknek. Ezt a veszélyt egyszerűen kikerülhetik a hosszabb időre rögzített kamatozású kölcsönök felvételével, így akár egy évtizedig is tervezhető kiadást jelent az érintetteknek a kamatfizetés. Éppen ezért a BankRáció.hu szerint a jövőben a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb szerepet kapnak majd a hitelpiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.