Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Hátráltatja az enyhe tél a balatoni nádaratást

Köfoglalkoztatottakkal is vágják a nádat, de az enyhe idő miatt nem tudni, mikorra fejezik be az aratást.

MTI
2018. 01. 21. 14:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan nem sikerül teljes egészében learatni a tervezett balatoni nádmennyiséget, mert az enyhe időjárás miatt nem valószínű, hogy befagy a tó – közölte Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel. 

Míg a korábbi években a tómedret kezelő vízügyi igazgatóság évi mintegy 3 millió forintot fordíthatott nádaratására, idén egy közfoglalkoztatási mintaprojektben 7,8 millió forint jut a feladat elvégzésére.

Csonki István beszámolója szerint a kézi vágáshoz szükséges eszközök beszerzése megtörtént, az aratásra szánt parti területek azonban a magas vízszint miatt és a fagy hiányában csak részben közelíthetők meg, ezért a tervezett ütemhez képest lassabban halad az aratás. Sokat segítene, ha az időjárás hidegebbre fordulna, de erre a rövid- és középtávú előrejelzések alapján nincs sok esély.

A Balaton 235 kilométeres partvonalán körülbelül 1200 hektárnyi, a Balaton védelme miatt stratégiai fontosságú nádas található, amelynek egyharmadát természetvédelmi célokból érintetlenül hagyják. A szakemberek szerint a többit vágásforgó rendszerben lenne célszerű aratni úgy, hogy 3-4 évente minden nádas megújulhasson. Az évente levágandó terület körülbelül 270 hektár lenne, de a beépítettség miatt sok helyen nem megoldható a nagyüzemi, gépesített vágás.

Két éve 115 hektárról, tavaly, amikor a Balaton hosszan tartó befagyása kedvezett a munkának, 132 hektárról sikerült a növényt learatni. Az elmúlt évben vízminőség-védelmi nádaratást 47,4 hektáron végeztek, tisztító nádvágásra 70 hektárnyi területen adott ki engedélyt a vízügy a kérelmező önkormányzatok, magánszemélyek és horgász egyesületek számára. Haszonnád aratás mintegy 14 hektáron történt – mondta a vízügyi igazgató.

Emlékeztetett arra, hogy a vízügynek tavaly még nem voltak eszközei az aratáshoz, így azt vállalkozókkal végeztette el. A mintaprojektben egy közfoglalkoztatási brigád, 5 ember végzi idén a nádaratást. A gépbeszerzésnek köszönhetően az igazgatóság maga szeretné a feladatot ellátni az elkövetkező években – tette hozzá.

Az idei tervek szerint 70 hektárnyi területről vágják le a nádat a mintaprojekt közfoglalkoztatottjai az új kézi gépekkel, és legalább ekkora területet aratnak majd le a kérvényt benyújtók. Hogy ez sikerüljön, komoly fagyokra lenne szükség a február 15-i határidőig, ami az illetékes nemzeti park hozzájárulásával február végéig meghosszabbítható – mondta Csonki István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.