Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Márciusban jön az új ezerforintos

A régi változattal 2018. október 31-ig lehet fizetni.

MTI
2018. 01. 23. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy- ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy – ha eddig még nem tette meg – a hátralévő egy hónapban készítse fel a berendezéseit az új ezresek elfogadására, hogy a lakosságnak ne okozzon problémát az új bankjegyek használata az automatáknál.

Kiemelte, hogy a bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel 2018. október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű ­új fizetőeszközre.

Arról is beszámoltak, hogy a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban.

Felidézték, hogy az MNB 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel ellátott, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. A programban az előző években a hatból már négy címlet megújult, és bevonták a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változattal lehet fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.