Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Osztrák szaktárca: A Kurz-kormány döntött a paksi bővítéssel kapcsolatos perről

„Meggyőződésünk, hogy az atomenergia a rossz út” – szögezte le a minisztériumi szóvivő.

MN
2018. 01. 23. 8:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottságot pereljük, nem Magyarországot, ha ugyanis Paks állami támogatás nélkül megépíthető lenne, akkor Ausztriának tétlenül kellene tűrnie – mondta az illetékes bécsi minisztérium szóvivője a Hvg.hunak.

Hétfőn derült ki, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen. Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést. „Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást” – szólt a tárca indoklása.

A brüsszeli bizottság döntése ellen február 25-ig lehet panaszt benyújtani, most ennek a beadványnak a megfogalmazása zajlik. „Meggyőződésünk, hogy az atomenergia a rossz út, és mindig kifejezzük fenntartásunkat az ilyen projektekkel kapcsolatban” – mondta a portál kérdésére Daniel Kosak. A környezetvédelmi tárca szóvivője emlékeztetett arra, hogy már a brit atomerőmű, Hinkley Point állami támogatása ellen is perbe szálltak.

Az osztrák szaktárca szerint a magyar terveket állami támogatás nélkül nehezen lehetne kivitelezni. Mivel az uniós jog külön szabályozza az állami szubvenciót, amelyhez Brüsszel engedélyét is be kell szerezni, így a per az Európai Bizottság döntését célozza.

A legjobb energia az, amelyre nincs szükségünk – mondta Kosak a jövőre nézve. Az atomenergia-mentes Ausztria egyébként minden határ közeli nukleáris erőmű miatt aggódik, és ebbe Paks éppúgy beletartozik, mint Temelin. Azt Kosak is elismeri, hogy nincs halasztó hatálya a bírósági keresetüknek, vagyis a paksi beruházás attól még megindulhat.

A terveikről egyébként informálták a magyar kormányt. Kosak azt is elmondta, hogy a perről már az új, Kurz-kormány döntött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.