Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Rövidesen Vác lehet a nemzet következő sportvárosa

Egyszerre épül két stadion és egymástól néhány száz méterre két csarnok, valamint egy kézilabda-akadémia.

B. Molnár László
2018. 01. 20. 5:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, hogy a nagy infrastrukturális beruházások terén a Dunakanyar egyik ékköve, Vác is kedvelt célponttá vált. A városban kis híján egyszerre kezdődnek, illetve zajlanak a különböző fejlesztések, természetesen zömében állami támogatásból. Sokan úgy vélik, mindez azért alakult így, mert az itteni választókerület lehetséges országgyűlési képviselőjelöltje, Rétvári Bence így akarja elnyerni a szavazók bizalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára egyre-másra személyesen jelenti be a különböző beruházásokat, így például a váci Jávorszky Ödön Kórháznak ígért 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatást. A rászorulóknak ingyenkrumplit is osztogató államtitkár legutóbb január 16-án járt Vácott, amikor egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 780 millió forintos állami támogatásból megújul a majdnem százéves Váci Reménység Egyesület sporttelepe. Noha a klubnak van labdarúgócsapata is, itt az atlétikai szakosztály az elsődleges, így a 2019-re befejeződő beruházásnak köszönhetően impozáns edzőcsarnok, rekortán futópálya, nézőtéri lelátó és megújuló labdarúgópálya is lesz itt. Az építésre már át is utalták az egyesületnek a pénzt.

A város másik stadionja, az NB II-es focicsapat otthona is végre-valahára eljutott odáig, hogy tavasszal megkezdődhet az 1960-as években épült sportlétesítmény felújítása. – Még 2016-ban adtunk be egy 600 milliós pályázatot a Ligeti Stadion felújítására, ám a tervezés, illetve a munkálatok nem kezdődhettek meg, mert a pályatulajdonos és fenntartó városi önkormányzat csak abban az esetben biztosította volna a 180 millió forintos önrészt, ha erre állami hitelt kap a város. Tavaly december 20-án a labdarúgó-szövetség taohatározata értelmében kezdhettük el a munkát. Rövidesen kiírjuk a közbeszerzést, és ha minden jól megy, tavasszal kezdődhet a bontás. A felújítási munkáknak a tervek szerint 2019 nyarán lesz vége – árulta el Orbán Levente, a Vác FC ügyvezető igazgatója.

Már épül, és a tervek szerint idén június 30-ig be is fejeződik a Szérűskertben épülő sportcsarnok kivitelezése, amelyet 240 millió forintos költségből húznak fel, és amelyből 168 millió taotámogatás, míg a fennmaradó összeg nagy részét a helyi önkormányzat, a másik részét egyéb támogatók biztosították. – A csarnok 1800 négyzetméter alapterületű, és a mobil lelátók felállításával ötszáz néző befogadására képes. A férfi kézilabdázóink és a fiúcsapatok edzései mellett az iskolai testnevelés órái kapnak itt helyet, sőt, ha a szövetség hitelesíti a pályát, a férfiak bajnoki meccseit is itt rendezzük majd – jelentette ki Schoffer Attila, a Váci KSE elnöke.

Természetesen Vác nem maradhat multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok nélkül sem. Egy decemberi kormányhatározat szerint a kabinet támogatja a megépítését – néhány száz méterre a fent említett sportcsarnoktól –, és a beruházásra a létesítmény mellett kialakítandó parkolóval együtt összesen 4,968 milliárd forintot biztosítanak, költségvetési forrásból. És akkor még egy szó sem esett a volt deákvári laktanya Híradó úti bejáratához legközelebb eső területein megálmodott női kézilabda-, illetve futballakadémiáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.