KSH: Tavaly is jelentősen nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

A forgalom éves növekedése ötödik éve tart. Leginkább a nem élelmiszert árusító üzletek forgalma nőtt.

MN
2018. 02. 05. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és a teljes tavalyi évben is 4,7 százalékkal haladta meg a 2016-ost – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2017 decemberében 5,9, az elmúlt év egészében 4,8 százalékos volt a forgalom növekedése, ami megegyezik az előző év növekedési ütemével.

A kiskereskedelmi forgalom éves növekedése ötödik éve tart: 2013-ban 1,8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek eladási volumene.

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 4,6 százalék után, amely másfél éves rekordnak számított 2016 májusa óta. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,4 százalékos volt a naptárhatással kiigazított növekedés, éppen annyi, mint novemberben. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés a novemberi 3,7 százalékos emelkedést követően.

Az elmúlt év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal nőtt a forgalom, az egy évvel korábbi 3,0 százalékot követően. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3 százalékra gyorsult az eladások növekedési üteme a 2016-os 6,9 százalékról, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben az előző évi 4,9 százalék után 3,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves részletes adatait február 22-én közli második becslése alapján a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.