Állami tízmilliárdokkal tömnek ki egy titokzatos céget

A Belfry sorra nyeri az állami út- és vasútépítéseket Magyarországon a Strabag konzorciumi partnereként.

MN
2018. 03. 28. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanmilliárd forintnyi állami megrendelés kerülhetett a magyar Belfry-cégekhez, amelyeknek együttesen alig több, mint húsz alkalmazottjuk van – írja a G7. A gazdasági portál megjegyzi, hogy a Belfry egy gyakorlatilag ismeretlen cég, amely sorra nyeri az állami út- és vasútépítéseket Magyarországon a Strabag konzorciumi partnereként.

A G7 rámutat, hogy a magyar Belfry-cégek tulajdonosa a cégadatok szerint egy osztrák vállalkozás, a Belfry Holding GmbH. Az osztrák cégadatok szerint ennek tulajdonosa Daniel Neubauer bécsi ügyvéd. A cikk szerint a valódi tulajdonos kilétéről viszont csak találgatni lehet – amit megkönnyít, hogy a cégek a nyilvánosan elérhető adatok szerint kizárólag Mészáros Lőrinchez köthető alvállalkozókkal dolgoznak.

Ráadásul az osztrák Belfrynek közös cége van a horvátországi Eszéken a Mészáros Lőrinc szoros üzlettársa, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalttal. A tulajdonos bécsi ügyvédi iroda viszont azt írta a G7-nek: ők nem strómanjai Mészáros Lőrincnek.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Belfry neve először 2017 augusztusában tűnt fel a magyar közbeszerzési győztesek között. Még az átnevezése előtt – TRSZ Kft. néven – egyszer nyert közbeszerzést, csak 850 millió forint értékben.

Később viszont csak és kizárólag az osztrák–orosz Strabaggal közös konzorciumokban vitte tovább a nyerő szériát a Belfry PE névre átkeresztelt TRSZ és a Belfry Szolnok Aszfalt Kft. Együtt összesen kevés híján 300 milliárd forint értékben nyertek el út- és vasútépítési közbeszerzéseket, ennek a javát az utóbbi hónapokban. A G7 szerint nagy kérdés, hogy miért fontos Európa hatodik legnagyobb, nagyprojektek levezénylésében komoly tapasztalatokkal rendelkező építőipari csoportjának egy húszfős céggel együttműködni.

A portál szerint az egyetlen közbeszerzésnél, ahol ismerni lehet a Belfry alvállalkozóit, kizárólag Mészáros Lőrinchez kötődő cégeket találni. De a cikkben az áll, hogy az építőiparban már ezelőtt is pletykálták, hogy a Belfrynek lehet valami köze Mészáros Lőrinc köréhez, még az sem kizárt, hogy ő rejtőzik a papíron tulajdonos bécsi ügyvéd mögött. A G7 azt feltételezi, hogy talán nem akarták, hogy a mostaninál is látványosabb legyen, hogy mindent a Mészáros–Szíjj-kör nyerjen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.